Umjetnost na Strossu | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Umjetnost na Strossu

Na Strossmayerovom šetalištu bit će održana radionica DIS(this)ABILITY vol.II te izložba i događanja Kretanje kroz elemente.

14.08.2014 - 24.08.2014 , Zagreb - Razne lokacije

Na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu, 14., 16. i 17. kolovoza od 16 do 19 sati bit će održane likovne radionice pod vodstvom Alena Kasumovića, studenta slikarstva zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u klasi prof. Duje Jurića"Tema ove trodnevne radionice je upoznavanje sa slikarstvom, ali i s tjelesnim mogućnostima koje, iako se ne koriste, postoje! Kako bi se upoznali s vlastitim tijelom i mogućnostima koje ono ima, potrebno se izložiti i postaviti u dotad nepoznatu situaciju. Ovdje će to biti jedan način izražavanja koji je meni osobno jako dobro poznat. Naime, od rođenja sam osoba s invaliditetom te se ne koristim rukama stoga slikam ustima. Ukoliko riječ disability (eng. invaliditet) razdvojim u korelaciji disability – dis-ability, ona će dobiti sasvim drugo značenje – this ability, što prevedeno s engleskog znači "ova sposobnost". U tom smislu nemogućnost postaje mogućnost nekog drugog tjelesnog formata koji ima vlastite dimenzije, a pritom ne bih rekao ograničene već drugačije. Time tema ovog događaja, kako sam ranije naveo, nije moj invaliditet već tjelesne mogućnosti odnosno prilagodbe.", izjavio je Alen Kasumović.

Likovne radionice su prvi dio umjetničkih događanja na Strossu, čija je svrha promicanje lokalnih umjetnika, a organiziralo ih je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) povodom suradnje na europskom projektu CreArt (Network of Cities for Artistic Creation).

Slijedi međunarodna multimedijalna izložba Kretanje kroz elemente u Galeriji Greta u Ilici 92, a bit će otvorena od 19. do 24. kolovoza. Treća u nizu izložbi umjetnika iz Pariza i Zagreba je zajednički projekt čije je osnovno polazište izraziti doživljaje gradova izvan uobičajenih turističkih prikaza na koje smo navikli. Svaki umjetnik stvara svoj intimni dnevnik otkrivajući nevidljivo, neizrečeno u svojim svakodnevnim putovanjima gradom. Izlažu sljedeći umjetnici: Joanna Wong, Jérémy Faivre, Marie Dekerle, Dorty Novak, Mio Hanaoka, Akiko Okumura, Nina Bešlić, Vesna Šantak, Nataša Vuković i Omar Traore

Izložba u Galeriji Greta ujedno je i najava događanja na Strossmayerovom šetalištu, parku Grič i Galeriji Gornji Grad 21. kolovoza, s početkom u 17 sati. Prema jednoj od organizatorica događanja, akademskoj slikarici Nini Bešlić "Javni prostor Gornjeg grada postati će platforma za umjetničko eksperimentiranje i komuniciranje s javnim prostorom. Svaki umjetnik izaći će u javni prostor i na svoj osebujan način intervenirati u njemu. Nakana umjetnika je dokinuti sociološke i kulturološke barijere te propitati prostor osobnog kretanja kroz različitosti i sličnosti, prirodno i umjetno, vanjsko i intimno. Time će javni prostor na jedan dan postati intimna, nedokučiva i nostalgična priča svakog umjetnika." U projektu sudjeluju Joanna Wong, Nataša Vuković, Zvjezdana Jembrih, Renata Ladović Meštrović, Nina Bešlić, Vesna Šantak, Jérémy Faivre, Alexandre Garcia i Sabina Mikelić. U 19 sati će akademska slikarica-grafičarka Vesna Šantak izvesti performance Kretanje kroz elemente, a događanja će završiti u 21 sat.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 13.08.2014