Umjetnost običnog | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Umjetnost običnog

Predavanje Tihane Puc povezat će suvremene umjetničke prakse s taktikama i metodama umjetničkih intervencija 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća.

07.03.2017 , Zagreb - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi

Foto: Ivo Martinović

Predavanje povjesničarke umjetnosti Tihane Puc Umjetnost običnog održava se za učenike Škole primjenjene umjetnosti i dizajna i zainteresiranu javnost u utorak, 7. ožujka u 17 sati u Salonu Izidor Kršnjavi. Govoreći o umjetnicima i njihovim metodama izražavanja u 60tim i 70tim godinama Tihana Puc će kontekstualizirati vizualni i izvedbeni segment projekta Art-Act-Box Andreje Kulunčić koji u suvremeni vizualno-izvedbeni jezik prevodi upravo te prakse. 

"Sadržaj ART-ACT-BOXa počiva na metodama, materijalima i tehnikama izvedenima iz umjetničkih radova Grupe TOK, Grupe šestorice autora,6 Pina Poggija, Grupe KÔD,7 Bogdanke Poznanović, Grupe Bosch+Bosch, Grupe Art&Language i Lygie Clark. Sve umjetnike, umjetnice i umjetničke grupe povezuje praksa koja se u godinama nastanka – 1960-ih i 1970-ih – naziva “novom umjetnošću”. Neumjetničke materijale ti umjetnici i umjetnice uvode u prostor umjetnosti, eksperimentiraju s novim medijima, oprobavaju nekonvencionalne načine izlaganja umjetničkih radova obraćajući se slučajnoj publici, često u izvanumjetničkim prostorima, procesu nastanka umjetničkog rada posvećuju veću pažnju nego samim objektima, a u središte svog zanimanja postavljaju komunikaciju. Kritički propitujući društveno-politički kontekst koji ih okružuje, svojim djelovanjem teže društvenoj transformaciji u koju bi se svaki pojedinac uključivao aktivacijom vlastitog kreativnog potencijala."T.P.

Tihana Puc diplomirala je povijesti umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2003. godine. Doktorirala je na Odsjeku za upravljanje i razvoj kulturne baštine na IMT Institute for Advanced Studies u Lucci 2014. godine. 

Kao suradnica i voditeljica sudjeluje na muzejskim i izložbenim projektima, recentnije kao voditeljica produkcije Hrvatskog paviljona na 56. Venecijanskom bijenalu 2015. godine, kao suradnica na edukativnom portalu (http://discoveringart.eu/en/) europskog projekta suradnje Performing the Museum (nositelj: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu) i umjetničkom projektu Andreje Kulunčić Izvedba izložbe: ART-ACT-BOX, 2016. godine te kao autorica i voditeljica projekta Arhiv umjetnika – mreže izložaba – mape institucija, Galerija SIZ, Rijeka, 2016. godine.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 07.03.2017