Umjetnost običnog | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Umjetnost običnog

Predavanje povjesničarke umjetnosti Tihane Puc kontekstualizira vizualni i izvedbeni segment projekta ART-ACT-BOX Andreje Kulunčić.

15.02.2018 , Zagreb - Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva 40

FOTO: Ivo Martinović

  • A
  • +
  • -

Predavanje povjesničarke umjetnosti Tihane Puc održava se u Knjižnici Augusta Cesarca u četvrtak, 15. veljače u 18.30 sati, a namjera mu je povezati suvremene umjetničke prakse s taktikama i metodama umjetničkih intervencija 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća.

"Sadržaj ART-ACT-BOXa počiva na metodama, materijalima i tehnikama izvedenima iz umjetničkih radova Grupe TOK, Grupe šestorice autora, 6 Pina Poggija, Grupe KÔD, Bogdanke Poznanović, Grupe Bosch+Bosch, Grupe Art&Language i Lygie Clark. Sve umjetnike, umjetnice i umjetničke grupe povezuje praksa koja se u godinama nastanka – 1960-ih i 1970-ih – naziva "novom umjetnošću". Neumjetničke materijale ti umjetnici i umjetnice uvode u prostor umjetnosti, eksperimentiraju s novim medijima, oprobavaju nekonvencionalne načine izlaganja umjetničkih radova obraćajući se slučajnoj publici, često u izvanumjetničkim prostorima, procesu nastanka umjetničkog rada posvećuju veću pažnju nego samim objektima, a u središte svog zanimanja postavljaju komunikaciju. Kritički propitujući društveno-politički kontekst koji ih okružuje, svojim djelovanjem teže društvenoj transformaciji u koju bi se svaki pojedinac uključivao aktivacijom vlastitog kreativnog potencijala", kaže Tihana Puc.

Tihana Puc diplomirala je povijesti umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2003. godine. Doktorirala je na Odsjeku za upravljanje i razvoj kulturne baštine na IMT Institute for Advanced Studies u Lucci 2014. godine. Od 2004. do 2005. zaposlena je kao kustosica-pripravnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu,  od 2005. do 2008. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog Fakulteta u Rijeci kao znanstvena novakinja u suradničkom zvanju asistentice, a od 2008. do 2010. kao kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Od prosinca 2015. zaposlena je u Ministarstvu kulture RH u Zagrebu. Kao suradnica i voditeljica sudjeluje na muzejskim i izložbenim projektima, recentnije kao voditeljica produkcije Hrvatskog paviljona na 56. Venecijanskom bijenalu 2015. godine, kao suradnica na edukativnom portalu Discovering Art europskog projekta suradnje Performing the Museum (nositelj: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu) i umjetničkom projektu Andreje Kulunčić te kao autorica i voditeljica projekta Arhiv umjetnika – mreže izložaba – mape institucija, Galerija SIZ, Rijeka, 2016. godine.

Predavanje se održava u sklopu projekta ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe, a osmišljen je od strane vizualne umjetnice Andreje Kulunčić. Inicijalno je izveden 2016. godine u sklopu projekta Performing the Museum, inicijative četiri muzeja, Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Fondacije Antoni Tapies iz Barcelone, Koruške galerije likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca i Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada. Riječ je o projektu koji kao jezgru ima izvedbu od 45 min. u kojoj suvremena plesna umjetnica pred petnaestak gledatelja/sudionika plesnim pokretima predstavlja metode i materijale koje su umjetnici koristili tijekom 60-tih i 70-tih godina kao dio institucionalne kritike, aktiviranja zajednice ili publike te kritike društveno-političkog sustava. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.02.2018