Umjetnost, politika i pop-kultura | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Umjetnost, politika i pop-kultura

Njemački kulturni kritičar Diedrich Diedrichsen u Zagreb dolazi razjasniti zašto "Pop-muzika nije stvar muzike".

  • A
  • +
  • -

Diedrich Diederichsen (1957.) njemački je publicist i teoretičar koji posljednjih godina predaje na bečkoj Akademiji umjetnosti, a u zagrebačkoj Mami će u petak, 31. listopada održati predavanje naslovljeno Druga kulturna industrija: zašto Pop-muzika nije stvar muzike.

Diederichsen je kao muzički kritičar i kritičar umjetnosti od 1980-ih naovamo na njemačkom govornom području doslovce odgojio generacije intelektualaca svojim promišljanjima o vezi umjetnosti, politike i pop-kulture. Diederichsenov značaj kao javne intelektualne figure za doba nakon 1989. usporediv je sa značajem imena kao što su Habermas, Enzensberger ili Grass za šezdesetosmašku generaciju. Redovito objavljuje u najvažnijim međunarodnim publikacijama za vizualne umjetnosti i muziku.

Početkom 2014. Diederichsen objavljuje svoj magnum opus, Über Pop-Musik. Na preko 450 stranica s jedne strane radi rekonstrukciju pedesetogodišnje povijesti popa, a sa druge strane nastoji pokazati zašto je pop-muzika postala kritička teorija društva.

U knjizi Über Pop-Musik Diederichsen tvrdi da Pop-muzika nije popularna muzika ili nije tek oblik popularne muzike već da se radi o kulturnome formatu koji integrira brojne i različite kulturne, umjetničke, ekonomske i medijske komponente - slično kinu kojih pola stoljeća ranije. No, za razliku od kina u srcu Pop-muzike ne postoji jedan integrirajući medijski dispozitiv (tamna sala, projekcija, celuloidna traka) već samo recipijent koji jednom mobiliziran spaja socijalno, kulturno i estetički različita i raznolika mjesta Pop-muzike.

Predavanje organiziraju Kulturtreger, Multimedijalni institut, Kurziv i WHW. Intevju s Diedrichsenom povodom izlaska njegove posljednje knjige možete čitati na stranicama Frankfurter Allgemeine Zeitunga, a više o njegovu radu potražite na njegovoj službenoj internetskoj stranici

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.10.2014