Umjetnost portretiranja | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Umjetnost portretiranja

Galerija SC-a uz razgovor s autoricom Friedl Kubelkom otvara izložbu filmskih i fotografskih radova velike austrijske umjetnice.

04.11.2016 - 26.11.2016 , Zagreb - Galerija SC-a

FOTO: Friedl Kubelka, Kenneth Anger A foto

Otvorenje izložbe FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough, austrijske fotografkinje i filmske umjetnice Friedl Kubelke, održat će se u petak, 4. studenog, u Galeriji SC-a u 19:30 sati. Program otvorenja popratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom u 20 sati. Ova višemedijska večer izuzetna je prilika koja omogućava uvid u svu slojevitost autorice. Izložba je otvorena do 26. studenog, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13h.

„U izložbenom projektu FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough fokus je na pojedinim serijskim radovima u kombinaciji s portretima kreativaca iz Senegala (pacijenti iz Atelier d'Expression, psihijatrijske klinike u Dakru) te slikama iz arhiva. Izložena je skupina radova koje kontinuirano izrađuje od 1970-ih, serija Gedankenreihen, a u njoj su portretirane uglavnom žene u procesu razmišljanja. U projekciji dijapozitiva u okviru programa otvorenja bit će predstavljena i poznata serija portreta filmaša American Independent Cinema (npr. Paula Sharitsa, Jacka Smitha, Morgana Fishera, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea...). Također, u Galeriji SC-a bit će izložene portretne fotografije Kennetha Angera i Brucea McClurea te cjelovita serija Das Sechste Jahresportrait(1997/98), koju Kubelka rijetko pokazuje“, najavljuje kustos projekta Dietmar Schwärzler.

Kubelka koja se kao filmska autorica potpisuje s Friedl vom Gröller poznata je po kratkim, crno-bijelim 16-mm filmovima, uglavnom bez zvuka. U trominutnim vinjetama podvrgava psihoanalitičkom pogledu kamere članove obitelji, slučajne prolaznike, ljubavnike i poznanike. Provocirajući granice između dokumentarnog i insceniranog, neugodnog i tabuiziranog, dirljivog i duhovitog, Kubelka gradi svoj redateljski postupak portretnih filmova. Njima se vratila nakon četiri desetljeća sustezanja od filma, dijeleći životno partnerstvo s bardom svjetske filmske avangarde. Profesijom fotografkinja, godinama radeći za "industriju ljepote", iscrpljuje teme starenja, kompleksnog odnosa kćeri i majke, fizičke i psihičke boli, tijela i erotike. Njezine filmove otkrivali smo postupno, kao i cijela filmska zajednica, upoznavši se s njima na prvim izdanjima 25 FPS festivala.

Izložba je nastala u suorganizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Udruge 25 FPS, a održava se u sklopu projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) kustoskog kolektiva WHW i Kathrin Rhomberg. Predstavlja radove iz bečke zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju. Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947. – 2016.), i naslovljen je prema njegovom radu iz 1993. godine. Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016. – svibanj 2017.) u šest epizoda u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima. 

Više o programu otvorenja potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 02.11.2016