Umjetnost u pank, eksperiment u pop | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Umjetnost u pank, eksperiment u pop

Thurston Moore u zagrebačkoj Močvari predstavit će svoj posljednji studijski album The Best Day.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Phil Sharp

  • A
  • +
  • -

Sonic Youth nesumnjivo je jedna od najutjecajnijih alternativnih muzičkih grupa svih vremena. Ponikli iz njujorške no-wave scene, ali istovremeno neraskidivo vezani s tamošnjom umjetničkom scenom, Kim Gordon, Lee Ranaldo, Steve Shelley i Thurston Moore redefinirali su žanrovske odrednice glazbe odozdo. Kanalizirali su suvremenu umjetnost u pank, eksperiment u pop. 

Njihovim radom gitara je prestala biti totemski simbol iz "zlatnog dobra rocka" 1960-ih i 1970-ih i postala istovremeno alat za dekonstrukciju i alat koji treba biti dekonstruiran, i performativno i sonično. Naravno, bilo bi povijesno netočno reći da su u tome bili prvi, no činili su to u doba masovnog prodiranja novog televizijskog žanra - muzičke televizije - u područje popularne kulture. 

Među prvima su iz te "our band could be your life" generacije potpisali ugovor za veliku diskografsku kuću, no bilo bi preuzetno reći da je Sonic Youth, a takvim ga se često percipira, odgovoran za neku vrstu aproprijacije srednje struje popularne kulture. Logika kapitala tu je jasna: novu je, rastuću demografiju čudaka sa specifičnim ukusom trebalo inkorporirati u koš s prosječnim konzumentom i naplatiti proizvod. To su na svojoj koži itekako osjetili i The Replacements i Hüsker Dü i R.E.M. 

Svaki je od članova grupe paralelno gradio karijeru u nekom drugom području: Gordon je cijenjena vizualna umjetnica i kustosica, redateljica i glumica, Ranaldo ima zapaženu literarnu karijeru, a Shelley je, uz rad s bendom, izdao dvadesetak kolaborativnih albuma uglavnom u području improvizacijske i eksperimentalne glazbe. 

Nakon desetljeća suradnje s autorima kao što su Glenn Branca, Loren Mazzacane Connors, Nels Cline, Yoko Ono, Thurston Moore svoju je prvu solo ploču izdao 1995. godine. Psychic Hearts duboko je uronjen u tadašnje estetičke preokupacije grupe i funkcionira kao vrsta nuklearnog otpada hiperproduktivnog autora. Do njegovog sljedećeg "pravog" samostalnog izdanja prošlo je dvanaest godina. Trees Outside the Academy izašao je 2007. godine za Eclipse Records, a potom je 2011. godine uslijedio i Demolished Thoughts. Premrežen akustičnim instrumentima i orkestralnim aranžmanima, Demolished Thoughts predstavlja neočekivan odmak od distorziranih, mikrofonirajućih gitara koje dominiraju Mooreovom tridesetogodišnjom karijerom. Prošlogodišnji The Best Day prvi je Mooreov diskografski glas nakon službenog raspada Sonic Youtha i solidan je povratak muzičkim idejama koje su ga etablirale kao autora. 

Sonic Youth u Zagrebu su gostovali dva puta, 1985. godine u Kulušiću te 2007. godine na INmusic Festivalu, a Thurston Moore, zajedno sa Steveom Shelleyjem, Debbie Googe iz My Bloody Valentine i Jamesom Sedwardsom iz Guapa, u zagrebačku Močvaru dolazi 2. lipnja. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.01.2015