Umjetnost u ritmu grada | kulturpunkt

Najave Festival

<

Umjetnost u ritmu grada

Novim izdanjem Street art festivala još jednom se potvrđuje dobra praksa oživljavanja prostora u Koprivnici kroz umjetničke intervencije i interakciju s građanima.

18.07.2018 - 24.07.2018

Tifani Rubi

  • A
  • +
  • -

U srijedu 18. srpnja počinje šesti po redu Street art festival koji će se održati na nekoliko lokacija u Koprivnici. Organizatorice iz Udruge za promicanje kulture i umjetnosti maMUZE pozivaju publiku da se priključi druženju, umjetničkom istraživanju i razmjeni ideja.

Street art festival naglasak stavlja na proces stvaranja, likovni i eksperimentalni vid umjetničkog izražavanja koji će Koprivnicu od 18. do 24. srpnja učiniti mjestom spontane suradnje, javne prostore poprištem umjetničkih intervencija i interakcije s građanima, a umjetnost sastavnim dijelom svakodnevice – na ulici. Sedam gostujućih umjetnica na sedam će dana uskladiti svoje prakse s ritmom našeg grada. Novim izdanjem Street art festivala još će se jednom potvrditi dobra praksa oživljavanja prostora u Koprivnici. Aktivnosti će biti raspoređene na lokacijama u dvorištu kina i zgradi Doma za starije i nemoćne na Lenišću, a manje umjetničke intervencije spontano će se događati na još nekim lokacija au centru Koprivnice.

Ovogodišnji festivalski izbor čine umjetnice iz Zagreba, Rijeke i Koprivnice – Rina, Tifani Rubi, Pekmezmed, ojoMAGico, Promaja, Tothem i EMS.

Rina je grafička dizajnerica i ilustratorica koja djeluje na području Zagreba, Ljubljane i Rijeke. Iako je za vrijeme studija sudjelovala na raznim projektima, prvi ozbiljni koraci dolaze nakon – rad u Aitor Throup studio u Londonu, studiju Kuna Zlatica i samostalni projekti u suradnji sa Vox Feminae timom. Trenutačno freelancea i radi na novim idejama na području vizualne umjetnost.

Tifani Rubi je rođena u Beogradu, završila je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a nakon diplome seli u Berlin gdje više od godinu dana aktivno sudjeluje u umjetničkoj sceni i brojnim izložbama, street artu i projektima. Zadnjih nekoliko godina bavi se sitotiskom i ilustracijom, a u Koprivnicu se vraća ponovno nakon petog izdanja Street art festivala.

ojoMAGico rođena je u Rijeci 1986 godine. Diplomirala je primijenjeno slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, stažirala u Gradskom kazalištu lutaka nakon čega pokreće sa kolegicama ArtMašinu, kreativni atelje za promicanje likovne kulture u svakodnevnom životu. Iako joj polje interesa obuhvaća razna polja (slikarstvo, fotografija, izrada lutki i igrački...) javnosti je možda najpoznatija kao ojoMAGico unutar kojeg stvara unikatni bajkoviti nakit, ilustracije i murale. Njezini radovi (murali) krase mnogobrojne zidove Rijeke (klub Palach, Kružna ulica, Križanićeva...), sudjelovala je na brojnim festivalima od kojih su najnovijeg datuma Zen art festival u Opuzenu te BIG BERRY art colony u big berry resortu u Sloveniji.

Pekmezmed je završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna te Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dugo se bavi uličnom umjetnošću jer vjeruje da vizualni podražaji koji nas okružuju utječu na našu energiju. Živi i radi u Rijeci, a Koprivnicu je već posjetila u vrijeme drugog Street art festivala 2014. godine.

Tothem je rođena kao dijete (Smile) 1988. u Koprivnici. Radila je svašta, a prije 5 godina postala je suvlasnik tvrtke sa sjedištem u Koprivnici. Voli svoj posao i kolege smatra drugom obitelji. U slobodno vrijeme najviše se voli baviti sa svoja dva psića, vožnjom na biciklu i yogom. Obožava provoditi vrijeme u prirodi, bilo u dobrom društvu prijatelja ili sama. Osim umjetnosti najveća strast joj je glazba te se povremeno i „igra“ DJ-a kada joj dobre duše daju priliku za to. Voli svoj grad i sve njegove stanovnike (od ljudi do životinja) zbog čega joj je, kako kaže, jako drago biti dio Street Art festivala.

Promaja je rođena je u Koprivnici, studentica je medijskog dizajna, radi, crta, kuha, vozi bicikl i voli igrati igrice. Meditira, puno čita i jako volim prirodu i životinje. Njezin horoskopski znak je bik. Volonterski sudjeluje na domaćim festivalima i bavi se streličarstvom.

EMS je rođena u Koprivnici. Studentica je četvrte godine Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever, veliki ljubitelj knjiga i filmskog platna. Svoju kreativnost izražava kroz niz medija – od fotografije, web dizajna, oslikavanja šalica i ostalih predmeta koji joj se nađu pod rukom. Ipak, nemjerljivo najveća strast mlade autorice pripada animaciji i ilustraciji. U EMSinom svijetu mašte žive čudnovata bića. Ilustracijom ih pretvara u razigrana, koloristična i nadasve zabavna djela, a animacijom im udahnjuje život.

Autor vizualnog identiteta ovogodišnjeg izdanja festivala je, kao i proteklih godina, domaći dizajner i dugogodišnji suradnik Udruge maMUZE – Aleksandar Rapaić. Detaljnije najave i informacije o lokacijama, satnici i autorima pratite na službenoj Facebook stranici Street art festivala.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 21.07.2018