Umjetnost u vremenu društvenih lomova | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Umjetnost u vremenu društvenih lomova

Devedeseti broj časopisa Život umjetnosti  posvećen je različitim aspektima umjetnosti devedesetih godina dvadesetog stoljeća.

  • A
  • +
  • -

Život umjetnosti donosi niz autorskih priloga stvarajući tako svojevrstan presjek događanja tijekom spomenute dekade u Hrvatskoj i užoj regiji (Slovenija, Srbija) - od općenitih pregleda, sagledavanja pojedinačnih autora ili određenih fenomena, do zapažanja o javnom prostoru i razgovora o osobnim iskustvima sudjelovanja na tadašnjoj umjetničkoj sceni.

Sandra Križić Roban u uvodniku broja piše: "Događanja s kraja osamdesetih i devedesetih godina, što su se odvijala u bitno izmijenjenim globalnim socijalno-povijesnim okolnostima, potrebno je čitati u posve drukčijem ključu. Likovna istraživanja toga razdoblja odvijaju se u nekoliko različitih smjerova - razmatraju se promjene u strukturi individualnih i kolektivnih identiteta, problematiziraju se odnosi lokalnog i globalnog, pokušavaju se uobličiti tranzicijske dvojbe, dekonstruira se ideološko naslijeđe prethodnog razdoblja, analiziraju se diskurzivni i nediskurzivni aspekti umjetničkih djela. Izbor tema, a osobito načini njihova vizualnog uobličavanja svjedoče, međutim, kako su se, unatoč neospornim specifičnostima hrvatske umjetnosti druge polovice dvadesetog stoljeća, domaći umjetnici sredonim devedesetih godina našli u vrlo složenoj, identičnoj situaciji kao i većina njihovih srednjoeuropskih kolega."

Novi broj časopisa Život umjetnosti bit će predstavljen u srijedu 4. srpnja 2012. u 20 sati, u Laubi.

Izvor: Život umjetnosti

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 02.07.2012

VEZANE VIJESTI

Život nulte točke značenja

O nefunkcionalnoj, neprikazivačkoj, elementarnoj, eksperimentalnoj i konceptualnoj fotografiji u Hrvatskoj.

Časopis je medij koji se mora mijenjati

Razgovarala: Nikolina Sok

U seriji intervjua o časopisima koji se bave kulturom razgovaramo sa Sandrom Križić Roban, glavnom urednicom Života umjetnosti.