Umjetnost za građenje odnosa | kulturpunkt

Umjetnost za građenje odnosa

Knjiga Building Human Relations Through Art prati tragove rada beogradskog umjetničkog kolektiva Škart od devedesetih godina do danas.

Pripremila: Ivana Pejić

Dragan Protić i Đorđe Balmazović, Grupa Škart

  • A
  • +
  • -

U velikoj dvorani riječke Filodrammatice u subotu, 22. listopada s početkom u 12 sati održava se predstavljanje knjige Building Human Relations Through Art (Onomatopee, 2022), o tridesetogodišnjem radu beogradskog umjetničkog kolektiva Škart.

Riječka promocija dio je šire turneje koja uključuje i Beograd, Novi Sad, te Zagreb, a ovu postaju organizira udruga Drugo more, u okviru programa Refleksi

U najavi događanja Škart je opisan kao kolektiv koji djeluje "unutar i oko postojećih hijerarhija svijeta umjetnosti i svakodnevnog života, radeći u suradnji s marginaliziranim skupinama, nevladinim organizacijama i antiratnim pokretima. Škartovo razumijevanje umjetničkog djela je fluidno i zasnovano je na odnosima. Bez obzira na medij – poezija, vez, grafički dizajn, zbor ili radijsko emitiranje – osnovna karakteristika Škartovih umjetničkih istraživanja je samoorganizacija, temeljena na stvaranju otvorene i pristupačne infrastrukture za zajednički život. Takav pristup ključan je za sve razine njihovih aktivnosti, od uličnih akcija do sudjelovanja na Venecijanskom bijenalu arhitekture."

Knjiga koja bilježi tragove umjetničke prakse Grupe Škart od devedesetih godina do danas sadrži razgovore s članovim kolektiva, kao i zbirku slika, pjesama, crteža te novih tekstova Zdenke Badovinac, Branislava Dimitrijevića i Milice Pekić. Na promociji u Rijeci predstavljaju je Škartovi osnivači, Dragan Protić i Đorđe Balmazović, te urednica knjige, nezavisna kustosica Seda Yildiz

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 20.10.2022

VEZANE VIJESTI

Za umetnost i dalje treba da se borimo

Razgovarao: Lujo Parežanin
S teoretičarom i povjesničarom umjetnosti Branislavom Dimitrijevićem razgovarali smo promjenama u umjetničkom polju, kulturnoj politici, obrazovanju i nezavisnoj kulturi od 80-ih do danas.

Aktivizam i samoorganiziranje

Piše: Matija Mrakovčić
Alternativni hor i orkestar - Horkestar slavi petnaesti rođendan.

Otvoreno pismo kolektivu Škart

Piše: Bojan Krištofić

Umjesto konvencionalnom kritikom, naš Bojan Krištofić odlučio se na izložbu шkart kvart u Galeriji Nova osvrnuti u epistolarnoj formi.