Umrežite se, povežimo se | kulturpunkt

Vijesti Financiranje

<

Umrežite se, povežimo se

Objavljen je poziv za predlaganje suradničkih projekata i turneja u 16. krugu programa Clubture-Hr: programska razmjena i suradnja.

Pripremila: Matija Mrakovčić

Izložba "Nezavisni prostori - prostori nezavisnih", Karlovac 2015, Centar za dokumentiranje nazavisne kulture i Savez udruga Clubture

Clubture-Hr: programska razmjena i suradnja temeljni je program Saveza udruga Klubtura / platforme Clubture koji se temelji na izravnoj suradnji organizacija nezavisne kulture koje zajednički organiziraju javna kulturna događanja u različitim gradovima i mjestima širom zemlje. 

Mreža Clubture osnovana je 2002. godine sa sjedištem u Zagrebu. Formiranjem mreže nezavisna kulturna scena stvorila je svoj vlastiti okvir za zajedničko djelovanje i borbu za korekciju sustava koja će pogodovati njenom stabilnijem i održivijem razvoju. Clubture je inovativni tip mreže kroz koju se hrvatska nezavisna scena profilirala kao suradnička zajednica koju odlikuje interes za razmjenu programa, zajedničko planiranje te konceptualiziranje programa, dok svojim kriterijima pri izboru programa doprinosi profesionalizaciji i osnaživanju pojedinih organizacija te civilne scene općenito.

Sve udruge, neformalne inicijative ili umjetničke organizacije nezavisne kulture mogu prijaviti projekt ili turneju kao nositelji. Ovaj je poziv otvoren samo za organizacije koje pripadaju području djelovanja Clubturea, a koje do sada nisu provodile suradničke projekte ili turneje kroz Clubture.

Organizacije ili incijative mogu prijaviti suradnički projekt, niz od minimalno tri različita događanja u tri različita grada ili mjesta, ili turneju, događanje koje se realizira u minimalno tri različita grada ili mjesta. Vrijeme odvijanja projekta u periodu je između ožujka i prosinca 2016, a za prijavu je potrebno ispuniti online prijavnicu i poslati je do 17. veljače godine u 14 sati.

Mreža Clubture je prema svom modelu odlučivanja visoko decentralizirana i izuzetno participativna. Formalno tijelo odlučivanja jest Skupština koju čine organizacije članice. Svaka organizacija koja inicira i provodi program može postati punopravna članica mreže. Svi akteri koji predlažu programe istovremeno i vrednuju programe. Na taj se način rješava selekcija programa i donosi se odluka o financiranju iz zajedničkog budžeta. 

Odluka o prijavljenim projektima donijet će se na redovnoj sjednici Skupštine u prvom tromjesečju 2016. godine.

Cjeloviti tekst poziva možete pročitati na službenoj stranici mreže. Na istim stranicama možete pronaći i arhivsku interaktivnu mapu s informacijama i foto materijalima o suradničkim projektima dosad provedenim kroz platformu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.12.2015

VEZANE VIJESTI

Kultura, zajednička dobra, institucije

Institucionalna promjena u vremenu ekonomske krize, politika štednje i privatizacije teme su konferencije Kultura, zajednička dobra i institucionalna inovacija.

Nemoguće je ostati po strani

U sklopu edukacijskog programa Centra znanja za nezavisnu kulturu, mreža Clubture organizira simpozij o perspektivama kulturnih industrija u Hrvatskoj.

Akcijski kulturni laboratorij

Clubture poziva članice mreže te organizacije koje surađuju s članicama mreže da se prijave na program zagovaranja i borbe za infrastrukturu za nezavisnu kulturnu scenu.