Unaprijediti izvedbenu umjetnost | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Unaprijediti izvedbenu umjetnost

Dora Budor i Maja Čule zajedno s Irenom Čurik iz Kulture promjene nastupaju na salzburškom festivalu Performing New Europe.

  • A
  • +
  • -

Sredinom siječnja, u organizaciji APAP mreže, u Salzburgu se održava festival međunarodne suvremene umjetnosti Performing New Europe. U četiri dana salzburškog festivala, publici će se predstaviti dvadesetak izvođača te, kako kažu u organizaciji, posjetiteljima pokazati duh novog vremena, kulturne različitosti, ekspresije i inovativne oblike umjetničke prakse. Među ostalima, na festivalu nastupaju Dora Budor i Maja Čule te Irena Čurik

Međunarodno zapaženi dvojac Budor-Čule, izložit će fotografije i video radove iz serije Substitutes for Present Sense. Izložbu će popratiti s dva performansa, Mobile Phones Treatment i SP33DGUIDED Art Tour, koji istražuju granice tehnologije i njenu uporabu van granica tehnoloških priručnika. SP33DGUIDED Art Tour subjektivan je i posve osoban vodič kroz galeriju na Segwayju. Za razliku od uobičajenih putovanja kroz umjetnost koja objašnjavaju povijest umjetnosti, ovo besplatno putovanje taj informativni dio pretvara u korisno predavanje za odabrane posjetitelje galerije. Mobile Phones Treatment imitira toplice, ali umjesto vrućeg kamenja kao terapeutski instrument koriste mobitele. Mobiteli pritom stvaraju simfoniju opuštajućih zvukova i vibracija te pripovjednu liniju u poglavljima za svaki propušteni poziv na glasovnoj pošti.

Redateljica Irena Čurik iz zagrebačke Kulture promjene predstavit će se showreelom svojih radova kao gošća-umjetnica i članica APAP mreže. Projekt unapređivanja izvedbenih umjetnosti APAP (Advancing Performing Arts Project) evropska je mreža kulturnih organizacija koja objedinjuje iskustva iz Evrope i šire, razvija zajedničke kustoske sposobnosti, kulturne medijacije te potiče razmjenu umjetničkog stvaralaštva, informacija i djelatnika u umjetničkom sektoru. Ovaj projekt okuplja umjetnike iz osam zemalja i osam organizacija, a čine ju Szene Salzburg (Austrija), Maison de la Culture (Francuska), Bit Teatergarasjen (Norveška), Kunstzentrum BUDA (Belgija), Silesian Dance Theatre (Poljska), Tanzfabrik Berlin (Njemačka), Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu-Kultura promjene (Hrvatska) te Centrale Fies (Italija), pružajući međusobnu podršku u svim fazama umjetničkog stvaralaštva i u prezentaciji produkcije.

Svi umjetnici-članovi APAP mreže sudjeluju u petogodišnjem Performing Europe programu, kojem je cilj razviti suvremene izvedbene umjetnosti i njihov utjecaja na evropska društva. Ovogodišnji salzburški festival međunarodne suvremene umjetnosti Performing New Europe, održava se upravo u sklopu ovog međunarodnog projekta. 

Stoga, ako se od 12. do 15. siječnja nađete u blizini Salzburga, svratite na festival i pogledajte svježu produkciju evropske izvedbene umjetnosti. Više o programu i lokacijama izvedbi možete pronaći ovdje

Izvor: PNEU / Foto: Budor-Čule, Substitute for Present Sense

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 10.01.2012