Uniforma bez funkcije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Uniforma bez funkcije

Udaljavajući ih od konotacija ujednačenosti i zaštite, izložba Zamatanja Silvija Vujičića svakodnevne muške odjevne predmete pretvara u skulpture.

08.08.2018 - 18.08.2018 , Dubrovnik - Galerija Flora

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora pozivaju na otvorenje izložbe Zamatanja Silvija Vujičića, koje će se održati u srijedu, 8. kolovoza u 21 sat u Galeriji Flora

Za Zamatanja Vujičić stvara svojevrsni remake ranije izlaganih radova u malim dimenzijama. Smanjivanje radova čini ih još izraženije predmetima požude – fetišima.

Izložba je prvi put predstavljena 2017. godine u zagrebačkoj Galeriji 90–60–90 u okviru ciklusa izložbi posvećenih temi uniforme. 

Kako stoji u predgovoru Petre Vidović, "odabrani se umjetnički radovi odmiču od ujednačenog i zaštićenog koje pojam uniforme stvara, oni grade moć na individualiziranoj i promišljenoj doradi, od predmeta svakodnevne muške odjeće postaju skulpture. Radovi su dijelovi muške odjeće – uniforme – onemogućene prvotne funkcije – da odijeva i štiti. Taj je tekstil probušen, ostavljen da hrđa, izjeden – jetkan kiselinom, kristalima soli, ugušen i balzamiran u parafinu, ‘štavljen’ i obojen kardinalskom crvenom bojom. U njega je unesena priča."

"Uniforma predstavlja u našoj svijesti ujednačenu, praktičnu odjeću, specifičnu za određenu grupu ljudi koja je nosi. U 16. stoljeću pojavljuju se vojske koje nose uniforme jednakih boja, a u 17. stoljeću u potpunosti nestaje oklop, što stvara potrebu da se dizajniraju usklađene odore za vojnike, što će se postepeno pretvoriti u nama danas tipične muške komade. Ono što kod Vujičića nalazimo nije odora, već ključni muški odjevni dijelovi tretirani kao fetiši. To su košulje, odijela, renesansni ovratnici, nakitnjaci (codpieces). Ti radovi komuniciraju na nekoliko razina: svijetle u mraku u jednoj situaciji hrama, smanjeni pozivaju da im se približimo, imaju neobično finu doradu. Na drugoj razini, kada ih osvijestimo kako su nastali i čime su te površine tretirane, shvaćamo da ta odjeća nije rezervirana za ljude, ona nosi sjetu, tugu (umjetnički rad There’s a Place Around the Corner Where Your Dead Friends Live) agresiju, prolaznost (E.A. 1/1 S.V. Menswear Store #1), a istodobno nas zaokuplja svojom estetikom."

Silvio Vujičić rođen je u Zagrebu 1978. godine u kojem je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Miroslava Šuteja te dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Djeluje kao likovni umjetnik i modni dizajner. Radove je izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

Izložba je otvorena do 18. kolovoza i može se pogledati svakim danom od 17 do 21 sat.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 06.08.2018