Unija je odgovorna za nasilje | kulturpunkt

Unija je odgovorna za nasilje

Protestna akcija vrati-metak kolektiva Transbalkanska solidarnost proziva Europsku uniju zbog terora nad migrantima koji se odvija pod njezinim financijskim pokroviteljstvom.

Pripremio: Lujo Parežanin

FOTO: Dear refugees: Welcome to Croatia / Facebook

  • A
  • +
  • -

Dok je prvi medijski plan bio potpuno zaokupljen pandemijskom krizom, ona migrantska – dugotrajnija i po političkoj reakciji europskih centara moći tragičnija – dobila je svoje još mračnije lice. Samo smo u proteklih mjesec dana tako nažalost mogli čitati o zastrašujućem ozljeđivanju i označavanju migranata sprejem od strane hrvatske policije i smrti jednog muškarca smještenog u kampu Ušivak u BiH od posljedica prebijanja, dok je huškačka, histerična atmosfera u Srbiji neizbježno dovela i do čina koji zlokobno nagovještava slučajeve desničarskog teror(izm)a na ovim prostorima: jedan od pripadnika neofašističkog pokreta Levijatan autom je probio ogradu i uletio u Prihvatni centar u Obrenovcu kojim je nastavio juriti, pukom srećom ne ozlijedivši nikoga.

Kao reakciju na ovu sve težu situaciju, ali i na sve manju vidljivost migrantske krize u javnosti, kolektiv Transbalkanska solidarnost pokrenuo je inicijativu Stop Funding Violence Now! usmjerenu na Europsku uniju i njezine institucije – Europski parlament, Europsko vijeće, Europsku komisiju i Vijeće Europske unije – koje prozivaju zbog odgovornosti "za financiranje sistematskog nasilja koje ima oblik zločina protiv čovječnosti".

Naime, kako pojašnjavaju u svojem priopćenju, Unija mjere "kontrole" migrantske krize koje provode hrvatske, srpske i bosanskohercegovačke vlasti financira "putem fondova namijenjenih zemljama članicama za upravljanje vanjskim granicama (Fond za unutarnju sigurnost – ISF) i potencijalnim članicama (Instrument za pretpristupnu pomoć – IPA)". Iz Transbalkanske solidarnosti ističu kako zlostavljanje i najokrutnije nasilje nad migrantima, koje za ciničnu Uniju provodi njezina osiromašena periferija, "nisu izolirani niti sporadični događaji, već su dio široko rasprostranjene sistematske prakse koju toleriraju i prihvaćaju naše vlade i Europski parlament. Takve prakse koje se financiraju iz europskih javnih fondova, napominju, "predstavljaju stabilan izvor profita za kompanije u privatnom vlasništvu i njihove dioničare, podržavaju industriju oružja, trgovinu oružja i ratnu ekonomiju, direktno degradiraju međunarodno humanitarno pravo i međunarodno pravo ljudskih prava, i posljedično dokidaju pravo na azil".

S ciljem vršenja pritiska na institucije Europske unije, iz Transbalkanske solidarnosti pozivaju na sudjelovanje u 48-satnoj protestnoj akciji vrati-metak, u sklopu koje svi mogu poslati digitalni letak na mail adrese predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, povjerenice za migracije i unutarnje poslove Ylve Johansson i povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija. Na lijevoj strani letka nalazi se zakrvavljena zastava Unije u središtu čijeg kruga od zvijezda piše "Stop funding violence now", dok je na desnoj strani metak s natpisom "This bullet killed hope" i fusnotom "Funded by the European Union". Akcija traje do petka, 29. svibnja, a detaljnije informacije, uključujući i adrese i letak, moguće je pronaći na službenoj stranici Transbalkanske solidarnosti.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 28.05.2020

VEZANE VIJESTI

Migrantska kriza je kriza Zapada

Piše: Ivana Vukušić

Izložba Getting across u splitskoj Galeriji umjetnina granice sagledava ne kao mjesta razdvajanja nego, upravo suprotno, kao mjesta doticaja i zbližavanja.

Migrantski san novogodišnje noći

Piše: Davor Konjikušić
Recentni tragični slučajevi na našim granicama svjedoče nastavku bešćutnog savezništva ovdašnjih vlasti u odnosu prema izbjeglicama.

Država-nacija i goli život

Piše: Luka Antonina
Diskurzivno odvajanje izbjeglica od azilanata, njih od migranata, a potonjih još i od ilegalnih imigranata, prijelomna je točka u kojoj se ogledaju aspekti (neo)liberalne vizije svijeta.