Unutrašnjost nevidljive Zvijezde | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Unutrašnjost nevidljive Zvijezde

U okviru platforme Urbanistička početnica, organizirana je tura starim gradskim centrom Karlovca.

05.12.2015 , Karlovac - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

U okviru platforme Urbanistička početnica, u subotu 5. prosinca, organizirana je tura "nevidljivom Zvijezdom", karlovačkim starim gradskim centrom, koja kreće ispred Male urbane zajednice - MUZA (Haulikova 22), u 11 sati, a trajati će oko 3 sata. Ovogodišnja tema je stanovanje te će sudionici radionice imati prilike vidjeti unutrašnjost nekoliko stanova i kuća u najužem gradskom centru.

"U sklopu programa održati će se razgovor Prostor za zajednicu sa voditeljicom projekta Mayday! Majdan! Mayday!, Antonijom Eremut i suradnikom na projektu mladim arhitektom Franom Dumandžićem, o revitalizaciji napuštenog tupinoloma u Solinu. Kao nastavak šetnje i razgovora sa stanarima u jednom od stanova otvoriti ćemo izložbu radova studenata arhitekture Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu nastalih na radionici u sklopu projekta, te čuti kako izgleda suradnja između Grada Solina, Hrvatskih šuma, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, niza stručnjaka, građana i vrijednih pojedinca u realizaciji ovakvog projekta.

Urbanistička početnica i ovom prilikom poziva lokalnu zajednicu na aktivnu participaciju u sudjelovanju u aktivnostima, a uz građane pozivamo i predstavnike muzeja, jedinice lokalne samouprave, kao i drugih gradskih institucija, udruga i inicijativa", piše u najavi obilaska.

Obilazak gradskih stanova zajednički organiziraju Platforma 9.81 i KA-MATRIX uz pomoć Dubovačkih streličara te stanara i vlasnika nekoliko objekata. Urbanističku početnicu čine organizacije iz područja nezavisne kulture, udruge Art radionica Lazareti, BLOK, KA-MATRIX, Drugo more, Pravo na grad, Platforma 9,81 i ustanove Multimedijalni kulturni centar Split i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka. 

Urbanistička početnica je platforma za edukaciju javnosti o organizaciji prostora. Edukacija u okviru Urbanističke početnice odvija se kroz interaktivne formate poput radionica, razgovora i igara. Smisao platforme je prijenos znanja o socijalnim, ekonomskim, ekološkim, estetskim i etičkim implikacijama organizacije životnog prostora, te osnaživanje građana za sudjelovanje u procesima organizacije prostora. Fokus djelovanja je na edukaciji ne-stručne javnosti, tj. one javnosti koja svakodnevno koristi prostor ali se profesionalno ne bavi njegovom organizacijom i planiranjem. Kroz projekte sudionici se bave konkretnim situacijama prostornog planiranja kako bi se građani osnažili za sudjelovanje u procesima organizacije prostora. Organizacije-članice platforme bave se zadanim tematskim okvirom i pristupaju mu iz vlastite perspektive djelovanja te daju doprinos kontekstualizacijom teme u lokalni kontekst, provedbom lokalnih aktivnosti i doprinosom korpusu znanja Urbanističke početnice.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.12.2015