Upoznaj autora: Nenad Puhovski | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Upoznaj autora: Nenad Puhovski

Autorski program Vladana Petkovića predstavlja istaknute domaće i regionalne redatelje kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo.

27.04.2017 , Zagreb - Dokukino KIC
  • A
  • +
  • -

Autorski program "Upoznaj autora", s ciljem predstavljanja istaknutih domaćih i regionalnih redatelja kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo, započinje 27. travnja s početkom u 19 sati, u Dokukinu KIC

Prvi gost s kojim će publiku upoznati voditelj programa i filmski kritičar Vladan Petković jest producent, sveučilišni profesor, direktor ZagrebDoxa i redatelj Nenad Puhovski. Odmah nakon razgovora bit će prikazan njegov najnoviji film Generacija '68 u kojoj autor ispisuje hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet. 

"Upoznaj autora" donosi priče koje filmska kamera nije uspjela uhvatiti, približava nam likove i trenutke koji su "pobjegli" iz kadra te ideje koje su trebale, ali nisu nikada prošle kroz "svjetlo projektora". U ugodnom druženju s autorom doznat ćemo anegdote koje je autor doživio tijekom i nakon snimanja, priče o ugodnim i manje ugodnim trenucima, najzanimljivijim likovima te situacijama koje su ga mijenjale kao osobu te, u konačnici, profilirale kao autora. 

"S Nenadom Puhovskim proći ćemo kroz njegovu autorsku karijeru, od formalno hrabrih studentskih filmova kao što je Činča, preko kreativnih TV radova poput Bućana i emotivno izazovnih emisija kao što je Mrtva luka, do zrele faze u kojoj je uvijek ostajao aktualan kroz, u tim trenucima, kontroverzne filmove kao što su Lora - svjedočanstva i Zajedno. Kroz razgovor i inserte iz njegovih filmova, pričat ćemo o tome kako su se mjesto i značaj dokumentarnog filma mijenjali kroz desetljeća, što je značilo snimati filmove u socijalističkoj Jugoslaviji, kako je taj kreativni poriv bio primljen u "Tuđmanovoj Hrvatskoj", i što je danas najveća prilika, ali i koje su najveće prepreke za iskusne kao i mlade dokumentariste. Pritom nećemo zaboraviti ni samu umjetnost filmskog stvaralaštva i autorsku estetiku, te kreativne zahvate kojima on, ali i njegovi mlađi štićenici među koje spadaju i Goran Dević, Dana Budisavljević i Tiha Gudac, pristupaju gorućim društvenim ili intimnim temama. To će biti uvod u početak kino distribucije filma Generacija '68 kojim ćemo završiti ovu večer", objasnio je autor programa.

U 1960-ima kinoamater, ranih 1970-ih student režije i mladi autor, potkraj 1970-ih predavač na Akademiji dramske umjetnosti, tijekom 1980-ih kazališni i televizijski redatelj, te nagrađivani dokumentarist Nenad Puhovski, danas je producent sa više od 200 naslova snimljenih u okviru producentske kuće Factum, te osnivač i direktor najvećeg reginalnog festivala dokumentarnog filma, ZagrebDoxa. Puhovski je prošle godine završio svoj devetnaesti film kao redatelj, Generaciju '68, i primio nagradu Bauer na Motovun film festivalu povodom 50 godina karijere. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.04.2017