Upoznaj autora: Nenad Puhovski | kulturpunkt

Video

Upoznaj autora: Nenad Puhovski

Prvi gost autorskog projekta Dokukina KIC i Vladana Petkovića bio je producent, sveučilišni profesor, direktor ZagrebDoxa i redatelj Nenad Puhovski.

Upoznaj autora autorski je projekt Dokukina KIC u kojem filmski kritičar i festivalski selektor Vladan Petković predstavlja istaknute domaće i regionalne autore kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Upoznaj autora donosi priče koje filmska kamera nije uspjela uhvatiti, približava likove i trenutke koji su "pobjegli" iz kadra te ideje koje su trebale, ali nisu nikada prošle kroz "svjetlo projektora". 

Prvi gost s kojim se publika mogla upoznati 27. travnja jest producent, sveučilišni profesor, direktor ZagrebDoxa i redatelj Nenad Puhovski. U 1960-ima kinoamater, ranih 1970-ih student režije i mladi autor, potkraj 1970-ih predavač na Akademiji dramske umjetnosti, tijekom 1980-ih kazališni i televizijski redatelj, te nagrađivani dokumentarist Nenad Puhovski, danas je producent sa više od 200 naslova snimljenih u okviru producentske kuće Factum, te osnivač i direktor najvećeg reginalnog festivala dokumentarnog filma, ZagrebDoxa. Puhovski je prošle godine završio svoj devetnaesti film kao redatelj, Generaciju '68, i primio nagradu Bauer na Motovun film festivalu povodom 50 godina karijere. 

Razgovaralo se o njegovim formalno hrabrim studentskim filmovima poput Činče, kreativnim TV radovima poput Bućana i emotivno izazovnim emisijama poput Mrtve luke, ali i zreloj fazi u kojoj Puhovski ostaje aktualan kroz kontroverzne filmove kao što su Lora - svjedočanstva i Zajedno. Također, teme su bile i mjesto i značaj dokumentarnog filma kroz desetljeća, razlike između snimanje filmova u socijalističkoj Jugoslaviji i "Tuđmanovoj Hrvatskoj", te o najvećim prilikama i preprekama za iskusne, kao i za mlade dokumentariste. Nakon razgovora prikazan je njegov najnoviji film Generacija '68 u kojoj autor ispisuje hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet. 

Drugi gost projekta Upoznaj autora je scenarist, direktor fotografije i autor Đuro Gavran, koji gostuje u Dokukinu 29. svibnja u 19 sati, a nakon razgovora bit će prikazana njegova dva posljednja kratka dokumentarca, Vijesti iz Laayouna te Jedi, spavaj, jedi, spavaj