Upute za odgovorno i smisleno izvještavanje | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Upute za odgovorno i smisleno izvještavanje

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Feministički kolektiv fAKTIV pozvao je medije da odgovorno izvještavaju o nasilju nad ženama tijekom cijele godine.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Prije sedamnaest godina, 22. rujna 1999, na Općinskom sudu u Zagrebu, podsjećaju iz Feminističkog kolektiva fAKTIV, ubijene su tri i ranjena jedna žena. Policajac Mato Oraškić u postupku je brakorazvodne parnice, na ročištu koje se održavalo na Općinskom sudu u Zagrebu, ubio je suprugu Gordanu Oraškić, sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i ranio sudsku zapisničarku Stanku Cvetković. Današnji je datum, odlukom Sabora, 2004. godine proglašem Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a fAKTIV je javnost, odnosno medije, odlučio upozoriti na važnost odmjerenog i odgovornog izvještavanja o žrtvama nasilja. 

"U osvještavanju i senzibilizaciji javnosti, mediji igraju važnu, ako ne i ključnu ulogu. Ta uloga i utjecaj donose odgovornost - za formiranje javnog stava i pokretanje društvene promjene. Umjesto da budu saveznici žrtava nasilja i svih onih koji/e se protiv tog nasilja bore, mnogi mediji svojim izvještavanjem perpetuiraju pa i stvaraju atmosferu koja problem produbljuje. Žrtvama takva situacija otežava borbu te ih odvraća od prijavljivanja nasilja i traženja pomoći", poručuju iz fAKTIV-a.

Novinsko izvještavanje o nasilju nad ženama u crnim kronikama medija često se obrađuje senzacionalistički, bez odgovornosti prema ozbiljnosti počinjenih zločina i patnji žrtava, kao i prema čitateljima i čitateljicama kojima, baveći često nebitnim i potpuno krivim informacijama, prenose pogrešan dojam o tome tko je žrtva, a tko počinitelj. 

Iz fAKTIV-a poručuju da postoji čitav niz smjernica, propisa, priručnika, uputa i, na kraju krajeva, zakona koji reguliraju smisleno i odgovorno medijsko izvještavanje te su, ovim povodom, izabrale njih deset i posebno istaknule da bi svaki dan morao biti dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.09.2016

VEZANE VIJESTI

Velike promjene počinju malim koracima

Piše: Matija Mrakovčić

Solidarna, novoosnovana zaklada za ljudska prava i solidarnost, poziva na prijave za volontiranje.

Raskorak u zastupljenosti tema i perspektiva

Piše: Martina Domladovac

Udruga PaRiter pokrenula je akciju FemWiki - Enciklopedija žena kako bi se najveća online enciklopedija dopunila člancima koje pišu žene, o ženskim iskustvima i postignućima.

Zajednička metodologija u različitim kontekstima

Piše: Matija Mrakovčić
U međunarodni projekt promicanja filmske pismenosti kod mladih uključeni su predstavnici Italije, Slovenije, Rumunjske i Hrvatske, odnosno Hrvatski filmski savez.