Urbanistička početnica 2 | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Urbanistička početnica 2

Sudionike očekuju predavanja, prezentacije i radionice na temu javnih prostora i urbane memorije.

25.11.2011 - 26.11.2011 , Dubrovnik - Art radionica Lazareti
  • A
  • +
  • -

U petak i subotu, 25. i 26. studenog bit će nastavljena Urbanistička početnica, te otvarena tema urbane memorije; kolektivnog i privatnog, paradigmi sjećanja i zaborava, uvjetovanih promjenama u javnim gradskim prostorima.

Prvog dana susreta, u petak 25. studenog u 19 sati održat će se predavanje i prezentacija projekta (Re)collecting Mostar koji je nastavak aktivnosti koje je umjetnička produkcija Abart sustavno razvijala kroz prethodne projekte, a one se prije svega odnose na implementaciju suvremenih umjetničkih strategija, u cilju uspostavljanja kontaktnog vokabulara između podijeljenih zajednica grada Mostara. 

U 20 sati održat će se predstavljanje projekta EXPEDITIO iz Kotora. Riječ je o nevladinoj organizaciji čija je misija poticanje održivog prostornog razvoja u Crnoj Gori i regiji kroz djelovanje u oblasti održive arhitekture, kulturnog nasljeđa, planiranja prostora, kao i kroz aktivnosti koje doprinose ukupnom razvoju civilnog društva.

Idućeg dana, u subotu, 26. studenog od 11 sati na rasporedu je radionica za polaznike Urbanističke početnice - Odnosi i načini korištenja javnih prostora u Gradu unutar zidina i Mokošici.

Od 19 sati slijede predavanja i prezentacije. Tako će se prvi predstaviti [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture s Urban Festivalom koji se od svojeg prvog izdanja 2001. godine kroz selekciju programa i specifične organizacijske oblike bavi pitanjima javnoga prostora i javnosti u najširem smislu.

U 20 sati predstavlja se Kontraakcija sa svojim Muzejom Kvarta – projektom koji je nastao kao direktna posljedica potrebe za istraživanjem i razumijevanjem identiteta lokalnih zajednica unutar društveno-urbanističke specifičnosti novozagrebačkih kvartova. Identitet, proizašao iz baštine, temelj je društvenog i kulturnog, pa i gospodarskog razvoja neke zajednice, te bi ga valjalo uključiti u živote stanovnika pojedinih kvartova preko nekog oblika socijalno-kulturnog dijelovanja.

Aktivnosti ovog vikenda ujedno su i uvod u novi program ARL koji počinje sljedeće godine pod radnim nazivom Skice urbane memorije,  a koji će pokušati rekonstruirati i prepričati narative kolektivnog sjećanja/zaborava  oko javnih gradskih prostora Dubrovnika.

Svi zainteresirani za sudjelovanje, sugestije tema i aktivnosti vezanih uz pitanja urbane memorije mogu se javiti na arl@du.t-com.hr.


 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 23.11.2011