Urbanistička početnica 4 | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Urbanistička početnica 4

Mirko Petrić održat će predavanje o urbanim kulturnim politikama u turističkom gradu.

19.04.2013 - 20.04.2013 , Dubrovnik - Art radionica Lazareti
  • A
  • +
  • -

Predavanje iznosi rezultate istraživanja o tome kakve kulturne politike provodi 2000 gradonačelničkih ureda u 13 europskih zemalja i stavlja dobivene podatke u kontekst aktualnih potreba turističkih gradova na jadranskoj obali. Razmatra se prikladnost pojedinih pristupa planiranju urbanog i kulturnog razvoja u sredinama koje su, u post-tranzicijskim okolnostima, izložene osobito jakim pritiscima na svoje prostorne i baštinske resurse, te gradske i građanske tradicije. Između ostaloga, u predavanju se objašnjavaju prednosti i nedostaci razvojnih scenarija utemeljenih na pojmovima kao što su grad umjetnosti, grad kulture, kreativni grad, obrazovni grad te politika kulturnih scena.

Predavanje će biti održano u petak, 19. travnja, u 19 sati u Art radionici Lazareti.

Urbanistička početnica partnerski je edukativno - informativni projekt koji se sastoji od dva segmenta, radionica namijenjenih prvenstveno učenicima srednjih škola te javnih predavanja za stručnu i širu javnost. Projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša. Osnovni cilj ovog projekta jest educirati mlade, ali i sve zainteresirane o urbanizmu, prostornom planiranju i gospodarenju prostorom. Drugi je cilj informirati širu javnost o temama urbanog planiranja i utjecaja lokalnih i nacionalnih politika na prostor te potaknuti raspravu i pokazati inovativne načine planiranja, označavanja, identifikacije i komunikacije o i sa prostorima javnosti.

Partneri su platforme Art radionica Lazareti/Dubrovnik, Blok/Zagreb, Domaći/Karlovac, Drugo more/Rijeka, Multimedijalni kulturni centar/Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti/Rijeka i Platforma 9,81/Split.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.04.2013