Urbanistička početnica 4 | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Urbanistička početnica 4

Domaći i Platforma 9,81 pozivaju na predavanje i radionicu pod vodstvom Antuna Sevšeka čiji je cilj evidentirati raspoložive i pogodne prostore u Karlovcu.

19.06.2013 , Karlovac - Hrvatski dom
  • A
  • +
  • -

Predavanje i radionica pod nazivom Potencijali, akteri i potrebe - artikuliranje kroz kartiranje bit će održana u srijedu, 19. lipnja, od 11 do 15 sati na Maloj Sceni Hrvatskog doma u Karlovcu.

Nakon kratkog uvoda o okolnostima unutar kojih se razvija kartografija kakva se danas koristi u području koje se grubo može opisati kao prostorno planiranje, od regionalnog do mjerila pojedine prostorije, nastojat će se kroz prezentaciju opće dostupnih besplatnih alata objasniti proces kartiranja. Cilj je prvenstveno evidentirati raspoložive i pogodne prostore u Karlovcu, te ih stavljanjem na kartu osvijestiti u pogledu položaja, veličine, dostupnosti i njihovog međusobnog odnosa. Usporedno s time pokušat će se evidentirati potencijalni korisnici tih prostora zajedno sa artikuliranjem njihovih prostornih potreba koje će se superponirati na izrađenu kartu.

Predavanje i radionica se održavaju u sklopu Nepokorenog grada, karlovačkog festivala nezavisne kulture u organizaciji Udruge za kreativni razvoj Domaći, od 14. do 22. lipnja. Antun Sevšek, samostalni arhitekt, radio je u arhitektonskim uredima u Zagrebu uz usporedni istraživački i urednički rad kao dugogodišnji član Platforme 9,81.

Urbanistička početnica partnerski je edukativno - informativni projekt koji se sastoji od dva segmenta, radionica namijenjenih prvenstveno učenicima srednjih škola te javnih predavanja za stručnu i širu javnost. Projekt se bavi osnovnim pitanjima urbaniteta, percepcijom i artikulacijom prostora, arhitekture, urbanizma, dizajna i umjetnosti u javnim prostorima i načinima na koje se oni oblikuju, koriste i planiraju pod utjecajima ekonomskog pritiska na njih i promjena uvjetovanim ubrzanim izgrađivanjem, eksploatacijom prirodnog i urbanog okoliša. Osnovni cilj ovog projekta jest educirati mlade, ali i sve zainteresirane o urbanizmu, prostornom planiranju i gospodarenju prostorom. Drugi je cilj informirati širu javnost o temama urbanog planiranja i utjecaja lokalnih i nacionalnih politika na prostor te potaknuti raspravu i pokazati inovativne načine planiranja, označavanja, identifikacije i komunikacije o i sa prostorima javnosti.

Partneri su platforme Art radionica Lazareti/Dubrovnik, Blok/Zagreb, Domaći/Karlovac, Drugo more/Rijeka, Multimedijalni kulturni centar/Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti/Rijeka i Platforma 9,81/Split.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.06.2013