Urbanizacija neoliberalizma | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Urbanizacija neoliberalizma

Grupa 22 i Multimedijalni institut pozivaju na predavanje Nika Theodorea koji će govoriti o neoliberalizmu nakon krize, kako se on očituje u gradovima i pretpostavkama njegovog dokidanja.

30.01.2014 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Slom financijskih tržišta s početkom globalne ekonomske krize 2008. godine izgledao je kao krah neoliberalne politike. Šest godina kasnije fundamentalizam tržišne discipline, privatizacija, dokidanja radničkih i socijalnih prava čvršće je za kormilom ekonomske politike no ikada ranije. Demokratski izabrani predstavnici naroda ustupaju mjesto namjesnicima međunarodnih ekonomskih institucija, vlade se grčevito drže politika štednje nauštrb socijalne sigurnosti i ekonomskog rasta, a gradovi i dalje trče za nekretninskim projektima i velikim sportskim događanjima kao da je riječ o istinskim motorima razvoja. Koji su razlozi dobrog zdravlja tog živog mrtvaca? Zašto je proces neoliberalizacije nadživio vlastitu političku smrt? 

Gost-predavač Nik Theodore tvrdi da regulatorni režim neoliberalizma nije moguće shvatiti ako se ne shvate procesi iz kojih je nastao i kako se različito institucionalizirao na različitim geografskim širinama i duljinama. U predavanju koje će biti održano u četvrtak, 30. siječnja, u 19 sati u klubu MaMa, Theodore će pobliže izložiti tu genezu i razloge ustrajnosti neoliberalizma, kako se on očituje u procesima razvoja gradova te što društveni pokreti i politički programi moraju znati o neoliberalizmu ako ga žele nadići.

Nik Theodore je profesor urbanog planiranja i urbanih politika na Sveučilištu Illinois u Chicagu. Urednik je časopisa Antipode: A Radical Journal of Goegraphy. Urednik je i autor brojnih knjiga i članaka, najčešće u suradnji s Neilom Brennerom i Jamijom Peckom, između ostalog: Spaces of Neoliberalism: Urban Restructuring in North America and Western Europe, Variegated Capitalisms i Afterlives of Neliberalism.

Predavanje Nika Theodorea prvo je u seriji predavanja Program kapitalističkog grada koja preispituju ulogu grada, organizacije života u njemu i urbanih politika u reprodukciji suvremenog kapitalizma i izazovima pred koje to stavlja antisistemske pokrete koji svoje ishodište nalaze na terenu grada.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.01.2014