Uroniti u besmrtnost | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Uroniti u besmrtnost

Film Moj život bez zraka prati Gorana Čolaka, rekordera u ronjenju na dah, u pokušaju odgonetanja motiva koji ga pokreću u nadilaženju vlastitih tjelesnih mogućnosti.

04.05.2018 , Zagreb - Kino Europa, dvorana Müller

U petak, 4. svibnja u dvorani Müller kina Europa, s početkom u 21 sat svoju zagrebačku premijeru ima film Moj život bez zraka, uz gostovanje redateljice Bojane Burnać.  

Film koji se prikazuje u sklopu programa Dokukino gostuje prati Gorana Čolaka, višestrukog svjetskog prvak i rekordera koji je već 2013. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a godinu kasnije srušio i vlastiti rekord izdržavši bez zraka 23 minute i sekundu. Moj život bez zraka prikazuje Goranove najvažnije životne trenutke koji se događaju pod vodom, kada nadilazi vlastite tjelesne mogućnosti, obara vlastite svjetske rekorde, prolazi kroz rigorozne pripreme sa samo jednim ciljem - uroniti u besmrtnost. 

Svoj dugometražni prvijenac redateljica Bojana Burnać snimala je gotovo pet godina, a Gorana je upoznala na treninzima ronjenja na dah koje je vodio trener Ivan Drviš. Pokušavajući dokučiti koji motivi stoje iza namjernog zadržavanja daha, Bojana kroz dugogodišnji rad s Goranom, ispred i iza kamere, pred gledatelja stavlja čovjeka koji isključivo vlastitom voljom nadilazi ljudske i granice mogućega kako bi ostao najbolji na svijetu – pa makar i po cijenu života.

 Film je nedavno u Palm Springsu osvojio nagradu za najbolji međunarodni dokumentarni film na American Documentary Film Festivalu te je u Berlinu nagrađen za najbolji film u dokumentarnoj kategoriji na međunarodnom festivalu Signes de nuit

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 30.04.2018