Usamljeni glasnik apokalipse | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Usamljeni glasnik apokalipse

King Dude svojim glazbenim opusom istražuje blatnjave vode neofolka i gothic americane, s dubokim poštovanjem za sveameričku korijensku glazbu.

17.08.2016 , Zagreb - Močvara

FOTO: David Fitt

U srijedu, 17. kolovoza u Močvari nastupa King Dude. Pravim imenom Thomas Jefferson Cowgill karijeru započinje u death metal bendu Book of Black Earth, da bi se u solo opusu prepustio istraživanju zaraslih staza i blatnjavih voda neofolka i gothic americane.

Na svoja četiri albuma, izdana za Not Just Religious Music iz Seattlea, King Dude se predstavlja kao usamljeni glasnik apokalipse s dubokim poštovanjem za sveameričku korijensku glazbu. Njegove zagrobne balade pune su karakterističnih spodoba - vila i vještica, bogova i vragova, ubojica i ubijenih, zmija i žaba, sjekira i vješala, sve u mitskoj borbi za prevlast između dobra i zla, dok glazbenu priču gradi kombinirajući naizgled nespojive elemente - gusarske napjeve sa surf gitarom, industrial šumove s galopirajućim country ritmovima ili teme iz špageti-vesterna s metal upadicama.

Ponekad nastupa sam s akustičnom gitarom (kao na Wave-Gotik-Treffen festivalu prošle godine), a sada ćemo ga vidjeti u bučnijem izdanju, s cijelim bandom, pri čemu će odmah postati novi omiljeni izvođač svih zagrebačkih ljubitelja Death in June, Nick Cavea, Johnny Casha, 16 Horsepower, Swansa, Cult of Youth ili Chelsea Wolfe (s kojom je, sasvim prikladno, snimio i dva singla). Samo tmina i crnina! Močvara će postati nalik jednoj od onih močvara Lousiane u kojima gladni aligatori žvaču odbjegle kažnjenike, a kako bi to mogao biti i jedan od najvrućih dana u godini, činit će nam se da su za King Dudeom doplazili i zluradi plamičci iz pakla da nas opeku po nevjerničkim tabanima!

Vrata se otvaraju u 21 sat, a koncert počinje u 22 sata. Ulaznica je 40 kuna.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 10.08.2016