Uskoro početak punom parom | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Uskoro početak punom parom

Kulinarski kolektiv Okus doma uspješno je završio kampanju kojom su skupljena sredstva za pokretanje prvog cateringa u Hrvatskoj kojeg vode izbjeglice i azilanti.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Okus doma

  • A
  • +
  • -

Tri dana prije isteka roka, članovi kulinarsko-jezičnog kolektiva Okus doma uspjeli su u crowdfunding kampanji sakupiti novac potreban za pokretanje cateringa specijaliziranog za afričke, arapske i bliskoistočne okuse.

Podsjetimo, Okus doma nastao je kao istraživačko-gastronomsko-kulinarski projekt bilježenja recepata i azilantskih odnosno izbjegličkih priča, a nakon višegodišnjeg istraživanja, u siječnju ove godine objavljena je kuharica istog naziva. Projekt je nastavljen pokretanjem zadruge i cateringa koji bi izbjeglicama i migrantima trebao omogućiti integraciju u društvo i osamostaljivanje na tržištu rada. 

Kako bi opremili kuhinju i nabavili osnovna sredstva potrebna za pokretanje posla, 15. listopada pokrenuta je crowfunding kampanja, kojom je do 7. studenog od predviđenih 17 000 prikupljeno 18 830 dolara, što će kolektivu osim opremanja kuhinje, omogućiti i unajmljivanje vozila kojim će naručenu hranu dostavljati kupcima. Iz Okusa doma najavljuju kako će svi kontakti i sve informacije biti dostupne kada kuhinja bude uređena i kada s radom počnu punom parom, što bi se trebalo dogoditi do kraja godine. Nadaju se kako je ovo tek početak, te da će jednog dana imati priliku otvoriti i svoj restoran u kojem će gostima uz pripremljenu hranu, moći ispričati nešto o kuhinji svoje zemlje. 

Svi su izrazito zadovoljni uspjehom koji je polučila kampanja, u čemu je zasigurno ulogu imala njena velika vidljivost u medijima i općenito pozitivno ozračje koje je oko ovog projekta stvoreno za vrijeme trajanja kampanje. Uigrani tim kuhara i volontera koji već godinama rade zajedno i gerilski pripremaju obroke za razna događanja, sada će konačno imati sve potrebne uvijete za rad. Uspješnost kampanje posebno je važna ako uzmemo u obzir njenu društvenu korisnost, odnosno priliku za uključenost u društvo i bolji život izbjeglica u Hrvatskoj, ali isto tako i moguće stvaranje sličnih prilika i projekata u budućem radu s ranjivim društvenim skupinama. 

Osim toga, uspješnost projekta veseli nas i zato što pokazuje kako je hrvatsko društvo - ili barem jedan njegov dio - spremno prigrliti različitosti i dati priliku običajima i hrani iz raznih dijelova svijeta da nas osvoji.

U tom duhu treba spomenuti kako se u subotu, 14. studenog održava 8. Marš solidarnosti: Za otvorenu Europu, u znaku solidarnosti prema izbjeglicama, ali i ostalima koji bježe od društvenih nepravdi. Marš su organizirali Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) i Inicijativa Dobrodošli!, a počinje točno u podne na Trgu žrtava fašizma, te završava na Trgu Europe.  

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 13.11.2015

VEZANE VIJESTI

Razbijanje predrasuda i razmjena umijeća

Piše: Martina Domladovac

Okus doma, catering specijaliziran za afričke, arapske i bliskoistočne kuhinje prilika je za izbjeglice i migrante da postanu dio lokalne kulture i osamostale se na tržištu rada.

Okusi novog doma

Piše: Ida Jagar

Kuharica Okus doma donosi recepte tradicionalnih jela iz matičnih zemalja azilanata i tražitelja azila u Hrvatskoj.

Dan, tjedan, godina - izbjeglicama

Piše: Matija Mrakovčić

Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo organizira drugi Tjedan IZBJEGLICAma u Zagrebu, Rijeci, Kutini i Sisku.