(U)skoro Puni krug | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

(U)skoro Puni krug

Oval će na predavanju u Mami govoriti o svom umjetničkom putu i promišljanjima kao i muzičkom materijalu/softveru kojeg je učinio dostupnim javnosti u duhu open-sourcea (OvalDNA).

  • A
  • +
  • -

Markus Popp, poznatiji kao Oval, umjetnik je koji je poprilično utjecao na razvoj (kompjuterske) elektronske glazbe. 1990-ih objavljuje albume na frankfurtskoj etiketi Mille Plateaux. Od mnogih reakcija na njegovu glazbu sigurno je najintrigantnija ona filozofa Gillesa Deleuzea

Tih godina Oval surađuje sa svim viđenijim elektroničarima i post-rockerima (Tortoise, Gastr del Sol), a istodobno razvija i vlastiti softver shodno ideji da umjetnici ne bi trebali robovati unaprijed zadanim tehničkim ograničenjima. Početkom dvijetisućitih, kada je Ovalov zvuk postao dominantan i općeprihvaćen u glitch i clicks&cuts-estetici, on skoro čitavo desetljeće uzima pauzu, istražujući i ne objavljujući - sve do onog momenta kada predstavlja novi prag vlastite umjetničke evolucije. Oval 2010. objavljuje dvostruki album O, za kojeg će sam reći da je to novi, "hiper-realni" muzički stil.

Predavanjem Oval - Full Circle bit će otvoren simpozij Umjetnost pojma o kojem više možete pročitati ovdje.

Izvor: Mama

 
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 11.06.2012

VEZANE VIJESTI

Propitivanje dosega estetike

Međunarodni skup Umjetnost pojma: protiv estetike održava se u Zagrebu od 15. do 17. lipnja.

Eksplicitni bijenale

Na pedesetgodišnjicu Muzičkog biennala Zagreb, Multimedijalni institut i MBZ po peti put surađuju na festivalskom segmentu vezanom uz suvremenu elektronsku glazbu.