Usnuli čuvar grada | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Usnuli čuvar grada

Uplašene Žirafe, Kugla glumište, Studio Artless, H.C. Zabludovsky, Kačinsky trupa - samo su neka od imena uz koje se veže Željko Zorica Šiš.

  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 5. rujna napustio nas je ovaj multimedijalni umjetnik, lutkar, grafički dizajner, pisac - čovjek s mnogo zanimanja i jednim licem, ostavljajući za sobom šarolik umjetnički opus i draga sjećanja.

Uvijek sam se osobito divila umjetnicima koji su na gotovo banalan način uspijevali uobličiti ono što se činilo beskonačno složenim. Željko Zorica Šiš jedan je od njih. U svom se radu koristio brojnim alatima, izražavao u mnogim medijima. Kroz sve je njih neizostavno provlačio dječačku zaigranost, staračku mudrost i samo njemu svojstvenu ludost. Slojevitom jednostavnošću svojim je radovima redovito doticao samu bit svakidašnjice suptilno postavljajući u središte upravo njezina zastranjenja.

Posljednjom intervencijom uveo nas je u Evropsku uniju upriličivši još jedan u nizu svojih velikih domjenaka za male ljude. Karijeru je započeo radom s Kugla glumištem, djeci i odraslima sakupio je fantastični bestijarij Usnuli čuvari grada, a sa svojim prijateljem Hansom Christianom Zabludovskim podigao je brojne spomen ploče u Hrvatskoj i inozemstvu podsjećajući nas na znamenite ljude i još znamenitije nepravde. No, ovo su tek djelići bogatog naslijeđa koje nam prepušta. 

Usnuli čuvar grada ostavio nam je jednu od najljepših zadužnica - prekrasan i fantastičan opus kojim ćemo se dugo baviti i kojem nam se valja često vraćati. Da ne zaboravimo jednostavnost koju je udahnuo u svoja djela, vjeru koju je imao u ljude i neiskvarenu maštu kojom nas je stalno uveseljavao.

Antonija Letinić

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 05.09.2013