Uspjeh u Veneciji | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Uspjeh u Veneciji

Rad split Jakova Labrovića, umjetničkog voditelja izvedbene kompanije Room 100, jedan je od deset performansa koji se natječu za nagradu Arte Laguna.

Talijanska kulturna asocijacija MoCA i studio Arte Laguna već sedmu godinu zaredom dodjeljuje nagradu Arte Laguna Prize. Suvremeni umjetnici iz cijelog svijeta za nagradu se natječu u kategorijama slikarstvo, kiparstvo i instalacija, fotografija, video umjetnost, performans te virtualna umjetnost. Finalistima ovog prestižnog međunarodnog natjecanja osigurano je sudjelovanje na zajedničkoj izložbi u venecijanskom Arsenalu, samostalno izlaganje, rezidencijalni  programi, gostovanja na međunarodnim festivalima i umrežavanje, a najbolji u svakoj kategoriji osvojit će novčanu nagradu. 

Jedan od ovogodišnjih natjecatelja je i Jakov Labrović, akademski kipar i umjetnički voditelj splitske eksperimentalne izvedbene kompanije Room 100, koji je među odabrane ušao svojim performansom naslova split. Labrovićeva sada solo izvedba, zapravo je materijal koji je poslužio kao inspiracija za nastanak nagrađene predstave C8H11NO2 grupe Room 100. Performans je u obliku zasebnog izvedbenog rada premijerno izveden u Zagrebu u listopadu prošle godine, a inozemna premijera zakazana u Veneciji kao dio događanja u okviru programa nagrade Arte Laguna.  

Polufinaliste i finaliste ove je godine odabrao međunarodni žiri u sastavu Umberto Angelini direktor festivala Uovo u Milanu, Gabriella Belli direktorica Musei Civici u Veneciji, Adam Budak kustos suvremene umjetnosti u muzeju Hirshhorn, Cecilia Freschini nezavisna kustosica, osnivačica i direktorica kineske umjetničke platforme Lab-Yit, Mario Gerosa glavni urednik AD magazina i stručnjak za digitalnu umjetnost, povjesničarka umjetnosti Lina Lazaar, indijska kustosica Kanchi Mehta, Sabine Schaschl direktorica i kustosica baselskog Kunsthausa, njemački nezavisni kustos Felix Schöber, milanska povjesničarka umjetnosti Claudia Zanfi te talijanski kritičar Igor Zanti koji je ujedno i kustos nagrade.

KP / Izvor: Room 100

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 28.01.2013

VEZANE VIJESTI

Tijelo kao materijal

Predstava C8H11NO2, uspješnica splitske novocirkuske grupe Room 100, bit će izvedena u sklopu festivala Croatie, la voici!

Od cirkusa do plesa

Festival za suvremeni cirkus i izvedbene umjetnosti Mirabilia održava se od 19. do 23. lipnja 2013. godine u talijanskom gradu Fossanu, u okolici Torina.