Uspješno kratkopričaško putovanje | kulturpunkt

Najave Festival

<

Uspješno kratkopričaško putovanje

Petnaesto izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je granicama i njihovim prelascima.

29.05.2016 - 03.06.2016 , Osijek - Galerija Kazamat, Zagreb - Lauba, Zagreb - Teatar &TD
  • A
  • +
  • -

Petnaest je godina iza Festivala europske kratke priče, jednog od prvih festivala u Europi i jedinog festivala u Hrvatskoj koji je posvećen ovoj književnoj formi. Gostovanje više od 150 svjetskih literarnih imena iz 15 zemalja svijeta potvrđuje uspješno kratkopričaško putovanje. FEKP ne popularizira samo kratku priču, on potiče suradnju s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja putem prevoditeljskih radionica te sistemski radi na promociji suvremenih hrvatskih pisaca u Europi. Dosad je šest hrvatskih gradova ugostilo festival, a u sklopu njega objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, dok je po uzoru na njega književnica Olga Tokarczuk u Wroclawu pokrenula sestrinski Međunarodni festival priče. Ovogodišnje izdanje Festivala posvećeno je temi koja kratku priču označava jednako uporno i jednako temeljno kao i Europu – granicama i njihovim prelascima. 

Festival će 29. svibnja s početkom u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost, otvoriti nagrađena makedonska autorica Rumena Bužarovska, čije su zbirke priča Osmica i Moj muž objavljene na hrvatskom jeziku, norveški pisac Frode Grytten, koji od 1983. piše romane, kratke priče, poeziju i knjige za djecu te koji je velik uspjeh doživio romanom Pjesma košnice za koji je dobio najveću norvešku književnu nagradu Brageprisen, te László Jakab Orsós, direktor festivala World Voices i javnih programa američkog PEN-a.

Festival europske kratke priče povodom svog petnaestog izdanja raspisao je natječaj za kratku priču na temu O granicama: slobodna tema. Natječaj propituje granice na različitim raznima: one žičane, koje fizički priječe ili daju sigurnost, lome teritorij, razdvajaju društva i pojedince. Tri finalne priče proglasit će se 31. svibnja u Teatru &TD. Pobjednička priča čitat će se na zatvaranju festivala 3. lipnja.

Popratni festivalski program, kao i festivalsku satnicu proučite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 10.05.2016