Uspon čovjeka | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Uspon čovjeka

Kratke slike u suradnji s Human Rights Film Festivalom prikazuju višeslojnu filmsku meditaciju o radu koji ne ostavlja prostor za život, dosadi i frustraciji.

08.12.2016 , Zagreb - MM centar

Uspon čovjeka

Prvi dugometražni film mladog argentinskog autora Eduarda Williamsa (1987.) Uspon čovjeka (El auge del humano) impresivno je poetsko putovanje kroz svakodnevicu nekoliko mladića na tri različita kontinenta. Film je na programu u četvrtak, 8. prosinca, u MM centru u sklopu suradnje Kratkih slika i Human Rights Film Festivala. Program počinje u 19:30 sati, a ulaz je besplatan. 

Magično putovanje Eduarda Williamsa započinje u Buenos Airesu s mladićem koji mirnim hodom potpuno poplavljenim ulicama grada odlazi na posao u supermarket. Za to se vrijeme njegovi prijatelji u potrazi za zaradom okreću online pornografiji. Kroz voajersku kameru selimo u Mozambik gdje mladić nakon nevoljko odrađene internet predstave izlazi na ulicu i tumara gradom. Kamera ga slijedi iz daleka, omogućujući nam da usput upijemo prizore trošnih pročelja i mračnih pothodnika, sve dok ne izađemo iz grada. A onda zaranjamo u mravinjak da bismo u konačnici završili u filipinskoj prašumi gdje djevojka uzalud traži internet cafe.

Zapažen kao autor kratkometražnih filmova, Williams je razvio prepoznatljivu vizualnu gramatiku koju je primijenio i u svom dugometražnom debiju, a u kojoj kamera igra jednu od glavnih uloga. Koristeći različite vrste kamera (16 mm i video kamere), Williams razvija ideje umjetnog i prirodnog, kamera stvara ravnotežu između intimnosti i otuđenja u filmu koji je  višeslojna meditacija nad onime što radimo da bismo zaradili, o tome kako provodimo vrijeme, kako mjerimo napredak, uspjeh i dokolicu, i na kraju, kako ništa nije statično u svijetu internetske povezanosti, globalizirane trgovine, putovanja i razmjene.

Williams je za Uspon čovjeka dobio nagradu Filmmakers of the present na ovogodišnjem festivalu u Locarnu.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC-a i redovni filmski program MM centra, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održavaju se od 2015. godine svakog četvrtka u MM centru, kinu koje već 40 godina prezentira nezavisnu kinematografiju, umjetnički i eksperimentalni  film. 

Više potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 06.12.2016