Uspostavili smo Kontakt! | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Uspostavili smo Kontakt!

Antologija hrvatskog SF-a, Kontakt: An Anthology of Croatian SF, objavljena je u izdanju Wizard’s Tower Pressa.

Ova antologija, prvotno objavljena 2012. godine povodom Europske konvencije znanstvene fantastike (Eurocona 2012) u Zagrebu, čiji su je sudionici dobili besplatno na poklon, pobudila je veliki interes strane (i domaće) žanrovske publike. Antologija nije bila u slobodnoj prodaji, no od ove godine Wizard’s Tower Press ju je predstavio u elektroničkom izdanju i svjetskoj publici.

Antologiju Kontakt: An Anthology of Croatian SF uredili su višestruko nagrađivana spisateljica, urednica i prevoditeljica Tatjana Jambrišak te poznati pisac i strip autor Darko Macan.  "Željeli smo predstaviti najbolje hrvatske žanrovske priče publici s engleskog govornog područja, namjera je bila predstaviti hrvatsku znanstvenu fantastiku i fantasy svijetu", izjavio je Darko Macan.

Sve su priče prevedene na engleski, a mnogi objavljeni autori osvojili su hrvatske nacionalne žanrovske nagrade. Od dvanaest objavljenih priča, dvije su već dobile priznanja izvan Hrvatske. Priča Koridor Darka Macana pobijedila je na međunarodnom natječaju za kratke priče Lapis Histriae na kojem sudjeluju autori iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Crne Gore, a priča Svaki put kad se rastajemo Zorana Vlahovića bila je 2013. nominirana za Science Fiction and Fantasy Translation Award za najbolji prijevod u kategoriji kratke forme te je primila počasno priznanje.

Izvor: SFera / Fotografija: NASA

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.02.2014