Uspostaviti nove veze s čitateljima | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Uspostaviti nove veze s čitateljima

Grafički dizajner i tipograf Peter Bil'ak održat će predavanje o aktualnim izdavačkim praksama u sklopu kojeg će predstaviti i svoj novi izdavački projekt.

01.12.2015 , Zagreb - Galerija HDD

U utorak, 1. prosinca, u 19 sati u Galeriji HDD gostuje ugledni slovačko-nizozemski grafički dizajner i tipograf Peter Bil'ak koji će održati predavanje pod nazivom Novo promišljanje izdavaštva u sklopu kojeg će predstaviti i svoj novi izdavački projekt Works that work.

U svom izlaganju Peter Bil’ak će ispitati načine na koje su aktualne izdavačke prakse duboko ukorijenjene u iskustva 19. stoljeća, te zašto je, želimo li se pomaknuti naprijed, potrebno vratiti se tim korijenima i uspostaviti nove veze s čitateljima. Također će govoriti i o svom recentnom projektu Works That Work – magazinu neočekivane kreativnosti, koji je pokrenut s idejom revizije postojećih izdavačkih paradigmi, počevši od financiranja, distribucije i produkcije. Works That Work – magazin neočekivane kreativnosti je internacionalni magazin za znatiželjne umove, stvaran s namjerom da iznenadi čitatelje raskošnom mješavinom raznorodnih sadržaja povezanih komponentom ‘neočekivane kreativnosti’ koja čini naše živote boljima.

Peter Bil’ak rođen je u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, a danas živi i radi u Nizozemskoj. Djelovao je u sklopu studija Dumbar prije nego je pokrenuo vlastiti dizajnerski studio u Haagu, gdje radi u područjima dizajna novina i časopisa, grafičkog dizajna i dizajna tipografskih pisama, te predaje na Royal Academy of Arts u Haagu. Godine 1999. pokrenuo je slovolivnicu Typotheque, godinu dana kasnije osnovao je te počeo uređivati i dizajnirati umjetnički i dizajnerski časopis DOT DOT DOT, a suosnivač je i Indian Type Foundry (2009.). Piše za različite magazine posvećene dizajnu, a surađuje i na projektima u području suvremenog plesa.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.11.2015