Uspostavljanje mediteranske dijagonale | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Uspostavljanje mediteranske dijagonale

KLFM Radio organizira sad već tradicionalno godišnje i polurođendansko radijsko druženje Radio Dan&Noć.

17.11.2018 , Split - Beton kino

KLFM Radio u subotu, 17. studenog organizira sad već tradicionalno godišnje i polurođendansko radijsko druženje Radio Dan&Noć. Događanje je svojevrsni rođendan prvog hrvatskog community radija KLFM.org koji emitira iz Splita.

Radio Dan&Noć ove godine s ponosom predstavlja DJ ekipu iz Napulja zaslužnu za kolekciju zaboravljene talijanske groovey glazbe s kraja sedamdesetih i osamdesetih pod nazivom Napoli Segreta, kao i super novi zagrebački bend koji premijerno gledamo i slušamo u Splitu, Back Feed.

Pod imenom Back Feed skrivaju se poznati ljudi domaće scene pa stoga možemo samo najaviti urnebesnu plesnu večer. Ključne riječi vezane uz ovaj iskusni i prokušani trojac svakako su elektronika, instrumenti, "mašine" i zvukovi. Naime, iako će pod ovim imenom premijerno stati baš na stage Kocke, svatko od njih već godinama individualno istražuje elektroničku glazbu. Stvaraju je, slušaju je, a na nju često i zaplešu. Nekada su zajedno stvarali neku drugačiju glazbu, a sada su se spojili u novi projekt koji karakteriziraju glazbena i zvukovna zrelost s primjesama itekako promišljene improvizacije. Ono što svim namjernim i slučajnim slušateljima BackFeed-ovci svakako obećaju jest raznolika kombinacija zvukova začinjenih "živim" instrumentima. Sve ostalo podložno je promjenama. Back Feed su Ivek na samplerima i synthovima, Farki na basu i Đuro na bubnjevima.

Iz Napulja nam stiže dvojac odgovoran za već sada kultnu ploču — Napoli Segreta. Kompilaciju, tj. reizdanje opskurnih i rijetkih bisera napuljske jazz, blues, funky, boogie i disco scene 70-ih godina 20. stoljeća. Kompilacija obuhvaća izvođače i autore koji su ostali u sjeni lidera "napoletan power" pokreta tog vremena (James Senesea i Napoli Centralea, Pino Danielea, Tullio De Piscopa, Tony Esposita i drugih). Ploča je rezultat dugogodišnjeg kopanja nekoliko glavnih aktera novog napuljskog zvuka po gradskim antikvarijatima, prodavaonicama ploča, privatnim zbirkama i svim mogućim “kantunima” grada,. Vinil je slika  jednog nestalog grada, identiteta koji se rastočio u vremenu hip(st)er turističke potrošnje (i proizvodnje), kada zapravo više ništa lokalno što nije brzo potrošeno i pretvoreno u robu ni ne postoji. Iako možemo reći da i ovdje imamo opet robu na prodaju, ovaj album je prije svega indikacija novog identiteta, novih kolektiva i prijateljstava koja su se stvorila na temeljima identiteta Napulja 70-ih i 80-ih.

U Split dolaze dva temeljna imena, protagonista ove priče: DNApoli i Famiglia Discocristiana, sa željom uspostavljanja mediteranske dijagonale Napulj – Split. Na razgovoru u Beton kinu Doma mladih, 17. studenog u 18 sati više će nam ispričati o ovoj selekciji, napuljskoj sceni, identitetu, digging kulturi, novom napuljskom zvuku, a u klubu od 1 sat uživo zavrtjeti iznimnu vinilnu groovey selekciju iz koje je i nastala ova kompilacija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.11.2018