Usvajanje novih znanja ili tek predah od svakodnevice | kulturpunkt

Najave Program

<

Usvajanje novih znanja ili tek predah od svakodnevice

Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade organizira jedinstvenu vrtnu zabavu!

03.06.2017 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Pridružite se jedinstvenoj vrtnoj zabavi u Pogonu Jedinstvo 3. lipnja od 12 do 23 sata.

U 13 sati u dvorištu Jedinstva Cirkorama donosi dnevnu dozu trikova, akrobatike i komedije, polusatni kolaž cabaret cirkuskog karaktera za sve uzraste. Nakon predstave djeca će moći isprobati cirkuske rekvizite uz vrsne voditelje iz Cirkorame. Od 16 do 20 sati Centar Skupovi u velikoj dvorani Jedinstva predstavlja projekcije filmove eminentnih autora različitih generacija i poetika o Trnju koje je odabrao Željko Scotti. Močvarni Laboratorij & Re.Cycles bicikli pozivaju na radionicu održavanja bicikala u 17 sati u dvorištu Jedinstva, a Močvarni Laboratorij u isto vrijeme i na istom mjestu na zmajarsku radionicu. Na radionice se možete prijaviti putem adrese elektroničke pošte. U 19 sati Pogon i Klub Močvara pozivaju na jedinstveni koncert u dvorištu: Jimmy Stanić, neponovljiva legenda hrvatske glazbene scene razgalit će vas svojim šlagerima. 

Istovremeno, u Pogonu će se predstaviti i CORNERS, platforma za umjetnike i publiku koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. Corners stvara mogućnosti za suradnju umjetnika i istraživača na međunarodnim i multidisciplinarnim umjetničkim projektima. Posvećen je istraživanju rubnih dijelova Europe, prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati udaljene sredine i gradove prikupljajući njihove priče i prenoseći ih s jednog mjesta na drugo. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočene su u umjetničke radove koji se predstavljaju na istim mjestima koja su ih inspirirala, ili pak na novima. 

U svibnju i lipnju 2016. Corners umjetnici posjetili su Trnje, a sada se vraćaju u Zagreb kako bi predstavili dva zanimljiva umjetnička rada. Jedan od njih je Igralište (Playground) - zbirka igara autora Mihe Horvata (SI), Riccarda Spagnuloa (IT), Gianfranca Mirizzija (HR), Simona Farida (GB). Predstavljanje zbirke igara održat će se u 17 sati u Pogonu Jedinstvo i na Savskom nasipu. Osim prilike da na Trnju nauče neke nove lokalne igre, umjetnici će zainteresiranima prenijeti svoja znanja o igrama koje su naučili igrati na drugim mjestima u Europi i pozvati ih da im pomognu u osmišljavanju novih hibridnih igara. Kroz izradu beskrajnog arhiva igara Igralište želi provjeriti mogu li se ostvariti nove veze i načini komunikacije na temelju iskustava o igrama koja svi posjedujemo i dijelimo.

Galerija kućica za ptice je radionica koja potiče mlade da razmišljaju samostalno i otvoreno te da istovremeno razvijaju kreativnost i umjetničke sklonosti. Cilj radionice je potaknuti dječju maštu, razvijati njihove kreativne ideje i omogućiti im da unaprijede svoje umjetničke vještine. Autori rada, Nedyalko Delchev (BG) i Maciej Salamon (PL), putuju Europom, izrađuju galerije kućica za ptice s djecom iz raznih krajeva te tako stvaraju mrežu malih galerija po cijelom kontinentu. Umjesto da unajmljuju izložbeni prostor – grade ga sami! Radionica za djecu u kojoj se grade male galerije u obliku kućica za ptice održana je krajem svibnja i početkom lipnja, a izložba Galerija kućica za ptice bit će predstavljena 3. lipnja od 18 sati.

Uz sve ovo, kolektiv Artuditu će cijelog dana oslikavati zapadnu fasadu Jedinstva. Pridružite se zabavi - aktivno ili pasivno, s namjerom da usvojite nova znanja ili pak tek uz nadu da jednostavno malo predahnete.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.05.2017