Utabanim stazama ženskog otpora | kulturpunkt

Najave Prosvjed

<

Utabanim stazama ženskog otpora

Noćni marš - 8. mart prosvjedni je marš koji se u Zagrebu održava treću godinu, a predstavlja prostor realizacije političke snage žena u jednoj borbi za jedan svijet!

08.03.2018 , Zagreb - Trg žrtava fašizma

FOTO: Davor Konjikušić

  • A
  • +
  • -

Feministički kolektiv fAKTIV poziva na Noćni marš - 8. mart, prosvjedni marš koji se u Zagrebu održava treću godinu zaredom. I ove godine, u četvrtak, 8. ožujka, okupljanje počinje u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a povorka prema Zrinjevcu kreće do 18.30

"Ove godine ističemo da smo ljute zbog stanja prava i života žena u Hrvatskoj, da pružamo otpor i zahtijevamo promjenu. 

Razloga za LJUTNJU je i previše: žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih. Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, a ministrica Murganić šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida. Ljute smo zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije. 

Zato nam treba 8. mart - dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti OTPORA. Svjesne nužnosti borbe za pravo na pobačaj, za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo, za dostupne javne servise, za obrazovanje, za sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu i mirovinsku politiku.

Zato zahtijevamo PROMJENU. Zahtijevamo besplatan pobačaj, ukidanje priziva savjesti ginekologa/inja, hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije. Zahtijevamo pravednije društvo, ono koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima - za sebe i za one koje iza nas dolaze. 

Pozivamo sve da budu dio te promjene. 8. mart dan je slavlja i prisjećanja, dan otpora i borbe. 8. mart prostor je realizacije političke snage žena u jednoj borbi za jedan svijet! 

Poručujemo: Ne dajmo da nas brišu, ne dajmo da nas zastrašuju, ponižavaju i ušutkavaju! Marširajte s nama utabanim stazama stoljetnog ženskog otpora. Živio 8. mart!"

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 05.03.2018