Utjelovljeno iskustvo nije slobodno od tehnologije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Utjelovljeno iskustvo nije slobodno od tehnologije

Izložba Screen Present Tense posvećena je suvremenim oblicima performansa i feminizmu.

09.06.2017 - 27.06.2017 , Zagreb - Galerija Bačva
  • A
  • +
  • -

U petak, 9. lipnja, u 19 sati u Galeriji Bačva bit će otvorena međunarodna grupna izložba Screen Present Tense. Na dan otvorenja izložbe, u 19.30, održat će se performans hrvatske umjetnice s nizozemskom adresom Nore Turato  pod nazivom Show Personality Not Personal Items.

Izložba Screen Present Tense posvećena je suvremenim oblicima performansa i feminizmu. Performans kroz svoju povijest nikad nije bio potpuno neposredan, nikada lišen određene medijacije. Štoviše, performans je često ovisio o tehnologiji, bilo da je riječ o tekstu, fotografskoj ili video dokumentaciji izvedbe, bilo o performansu na društvenim mrežama. Paradoks svih oblika moderne tehnološke medijacije leži u tome da se stvarno tijelo neprestano pretvara u tijelo-sliku. Utjelovljeno iskustvo, drugim riječima, nikada nije slobodno od tehnologije. S druge strane, bilo je pitanje dana kada će se umjetnice pojaviti u javnom prostoru Mreže i uhvatiti se u koštac s dominantnom pozicijom muškog pogleda.

Izlažu Labanna Babalon, Genevieve Belleveau, Melanie Bonajo, Elektra KB, Tonči Kranjčević Batalić, Bruna Radelja , Andrea Resner, Ivana Rončević, Erica Scourti, Leah Schrager, Sandra Silađev Dinja, Nora Turato i Saoirse Wall, a kustosi su izložbe Sandra Sterle i Klaudio Štefančić.

Izložbu prati razgovor s umjetnicama, koji će se održati u subotu, 10. lipnja, u 18 sati u Klubu Doma HDLU. U razgovoru sudjeluju Nora Turato, Ivana Rončević, Erica Scourti i Sandra Sterle, a razgovor moderira Ivana Ivković.

Izložba je otvorena do 27. lipnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.06.2017