Utopija demokracije | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Utopija demokracije

Na petnaestodnevnom Subversive Festivalu gostovat će oko tristo aktivista, intelektualaca, članova nevladinih organizacija, redatelja i umjetnika iz regije i čitavog svijeta.

  • A
  • +
  • -

Je li demokracija nedostižna ili ostvariva utopija? Je li ona ideal nužan za svaku emancipacijsku borbu? Na tragu ovih pitanja i prateći aktualne društvene izazove, od 4. do 18. svibnja u kinima Europa i Grič te kazalištu ZKM održat će se šesti Subversive Festival pod krovnom temom Utopija demokracije.

Bogat sadržaj ovogodišnjeg izdanja na kojem će gostovati oko tristo aktivista, intelektualaca, članova nevladinih organizacija, redatelja i umjetnika iz regije i čitavog svijeta, odvit će se u nekoliko programskih cjelina. Subversive Film Festival, Balkan Forum i Subversive Forum platforme su za alternativne društvene mobilizacije, Sajam knjiga, u sklopu kojeg će se odvijati angažirani književni program Subverzivna književnost i čitanja i razgovori s književnicima SubLit Café, te Međunarodna konferencija Utopija demokracije na koju već tradicionalno dolaze najvažnija imena suvremene kritičke misli: Slavoj Žižek, Silvija Federici, Chantal Mouffe, Bernard Stiegler, Maurizio Lazzarato, Yanis Varoufakis, Franco Bernardi Bifo, Tariq Ali, Erik O. Wright, Costas Douzinas te gosti iznenađenja.

Petnaestodnevni Subversive Festival započinje filmskim programom koji se održava u prvom tjednu i donosi pedesetak naslova u nekoliko sekcija. Ovogodišnja je novost službeni natjecateljski program koji će ponuditi izbor recentnih europskih i svjetskih igranih i dokumentarnih filmova tematski vezanih uz ovogodišnji festivalski fokus, utopiju demokracije. Natjecateljski će program otvoriti istočnoeuropska premijera dokumentarnog filma Pervertitov vodič kroz ideologiju uz prisustvo autorice Sophie Fiennes. U ovom nam konceptualnom dokumentarcu Slavoj Žižek, kroz filmske klasike kao što su Scorseseov Taksist i Kubrickov Full Metal Jacket te pokoje ostvarenje B-produkcije kao što je Carpenterov Oni žive, ukazuje na ideologiju čiji "skriveni univerzalni okvir mora biti raskrinkan kako bi priliku dobile oslobađajuće političke promjene".

Pored natjecateljskog programa, premijerno će biti prikazano deset epizoda dokumentarnog serijala Neispričana povijest Sjedinjenih Država trostrukog oskarovca Olivera Stonea, ovogodišnjeg gosta Subversive Film Festivala. Iako je najpoznatiji po svojim holivudskim igranim filmovima, ovdje će govoriti o svom političkom angažmanu u sklopu okruglog stola na kojem će nastupiti s Tariqom Alijem. Uz niz predvanja i razgovora s gostujućim redateljima popratni filmski program uključuje i retrospektivu pod nazivom Chris Marker – Mjesto oproštaja. Radi se o hommageu filmskom velikanu koji nas je napustio sredinom prošle godine u svojoj 91. godini, a koji je za života stajao na braniku "umjetničke ljevice". Osim toga, popratni program donosi i sekciju Queer izvan svoja četiri zida. Riječ je o izboru  filmova koji angažirano i estetski promišljeno spajaju političko i seksualno, privatno i javno, duhovno i svjetovno.

Subversive Festival i ove godine nastoji ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake s ciljem lokalne, ali i globalne promjene odnosa moći.

Izvor: SFF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.04.2013