Utopizam i anarhizam | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Utopizam i anarhizam

Izložba Kad utopijske oaze presuše, širi se pustinja banalnosti predstavit će knjige o anarhizmu iz kolekcija Zorana Sente.

16.12.2013 - 25.01.2014 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Anarhizam istodobno znači i pobunu i misao, doktrinu koja svoj cilj ima i u stvaranju što opsežnije i raznovrsnije anarhističke literature, od kanonskih djela do vrlo specijaliziranih i specifičnih studija. Kroz izbor knjiga i publikacija o anarhizmu te radova izvornih anarhističkih mislilaca, izložba pokazuje put razvoja anarhističke misli i razvoj anarhističkog izdavaštva. 

Uvijek povijesno važan pratilac i suparnik različitih lijevih opcija, iznimno je privlačio pažnju vrlo različitih mislilaca, ali i umjetnika i društvenih aktivista. Na suptilan način postao je dio svakodnevnice u mnogim poljima ljudskoga djelovanja i uvijek je na određeni način intrigirao kreativni potencijal kulturne sfere.

Na sjecištu svijeta razmišljanja o uspostavi pravednijeg i slobodnijeg društva i svijeta umjetnosti i kulture sklonog trajnom propitivanju svih vrijednosti i zasada, stvoren je svijet knjiga, publikacija, časopisa i novina s anarhističkim predznakom koji ima svoj raspon i svoju poetiku. Ova izložba je nastala da se prikaže barem dio onoga što anarhizam jest i što priča o anarhizmu jest u svijetu tiskane riječi, ali i onkraj njega.

Izložba će biti otvorena 16. prosinca u 20 sati u Galeriji Nova, uz uvodnu riječ Vlade Marteka. Izložba je dio međunarodnog suradničkog projekta Početi najbolje što se može (kako govorimo o fašizmu?), u suradnji s programom WHW arhiva i čitaonice.

Foto: Stewart Butterfield

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 13.12.2013