Uvjeti za razrješenje | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Uvjeti za razrješenje

Nakon Povjerenstva za neprofitne medije pri Ministarstvu kulture, aktualnih smjena na HRT-u, na red su, logično, došli i Agencija, odnosno Vijeće za elektroničke medije.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Lana Slivar Dominić/HINA

  • A
  • +
  • -

Vlada je naime dala negativno mišljenje Izvješću o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te sukladno tome Saboru predložila da zbog "teških propusta u izvršenju zakonskih obveza" smijeni sve članove Vijeća.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović temeljito je iščitao Izvješće i zaključio kako, prenosi Hina, u njemu ne postoje potpuni podaci da su Vijeće i Agencija ispunili zakonske obveze i obveze iz programa rada, odnosno da u u njemu nema spomena o provedenom "nadzoru nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda u skladu s pravilima državne potpore za javne radio-difuzijske usluge" na HRT-u, kao ni podataka o tome "da je jedna članica Vijeća (Gordana Simonović, op.a.) od 1. svibnja 2013. do 16. prosinca 2014. bila u sukobu interesa i protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti – članice Vijeća i članice Upravnog vijeća Hine". 

"Zbog neizvršenja ciljeva i zadaća utvrđenih programom rada Vijeća i Agencije za 2014. ispunjeni su i uvjeti za razrješenje predsjednika i članova Vijeća prije isteka mandata, sukladno članku 68., podstavku 8, Zakona o elektroničkim medijima", rekao je Hasanbegović.

Agencija za elektroničke medije kojim upravlja Vijeće za elektroničke medije javno je regulatorno tijelo nadležno da dodjeljivanje i uskraćivanje radijskih i televizijskih koncesija, vršenje nadzora nad programima te upravljanjem Fondom za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Petogodišnji mandat Mirjane Rakić na čelu Vijeća i Agencije za elektroničke medije započeo je u veljači 2014. godine.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.03.2016

VEZANE VIJESTI

Protiv normalizacije

Piše: Matija Mrakovčić
"Hrvatska kultura nije ono što tek treba izmisliti već ono što je već ovdje. Ovo je borba za nešto puno više i puno važnije od sredstava za naš rad", istaknuto je na tribini kulturnjaka.

Sve je relativno

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od previranja na javnoj televiziji i lektire, preko aktualne nacionalne paradigme u Poljskoj, do Jenny Hval i Fear of Men.

Nemate mandat za zatiranje demokracije

Piše: Matija Mrakovčić
Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak, za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru.