Uvod u biohakiranje | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Uvod u biohakiranje

Radionica Hackteria DIY biolab predstavlja upoznavanje s jednostavnim metodama biohakiranja, uradi-sam biologijom i kreativnim metodama umjetničkih i znanstvenih sučelja s fokusom na

  • A
  • +
  • -
Marc Dusseiller, znanstvenik i predavač u područjima mikro i nanotehnologije, biohaker i umjetnik, polaznicima će radionice pokazati kako izgraditi generativnu laboratorijsku infrastrukturu koristeći hakiranu elektroniku i recikliranu bijelu tehniku iz vaše kuhinje, kao i dati uvid u biološku percepciju vremena i skala, metode kulture tkiva i izrada nakita od bakterija te u bio-digitalno sučelje živućih sistema prema otvorenom kodu i open-source hardveru.

Dusselier u svojem radu kombinira znanost, umjetnost, edukaciju i "DIY" etiku. Upravo su brojne radionice njegov prepoznatljiv znak kojima kombinira lo-fi elektroniku, glazbu i robotiku. Do sada je snimio cijeli niz kratkih filmova vezanih uz DIY metode u biologiji, te trenutno najviše radi na razvoju izvedbenih aspekata biološke znanosti kroz projekt Hackteria. Do sada je organizirao i sudjelovao u stvaranju programa brojnih renomiranih novomedijskih festivala, poput Dock18, Room for Mediacultures, diy* festival, Kiblix 2011 Maribor, Ars Electronica itd. Predsjednik je i suosnivač društava Swiss Mechatronic Art Society, SGMK (Zurich) i mreže Hackteria.

Hackteria DIY biolab će biti održan od 21. do 23. listopada u hacklabu novoosnovanog Media laba I'MM_ u Studentskom centru, u Zagrebu. Radionica će se započeti 21. listopada razgovorom Dusseillera (Otvoreni kod biološke umjetnosti) i Debore Hustić (body pixel, Scientific couture - nosiva tehnologija u kontekstu bioarta). Prijave se primaju putem elektroničke pošte, a rok za slanje je 18. listopad. 

I'MM_ je novoosnovani Media lab u Zagrebu kao dio programa Kulture promjene pri SC-u. Smješten je u likovnoj radionici unutar kompleksa dvorane MM. I'MM_ se sastoji od tri platforme: hacklab - radione, otvorene vikend radionice s domaćim i međunarodnim instruktorima, hakerima i umjetnicima te media laba koji uključuje teoriju i kustoske prakse i predavanja međunarodnih predavača u području novih medija. 

Više o projektu potražite ovdje
Izvor: I'MM_ hacklab


Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.10.2011