Uvod u komu(o)nizam | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Uvod u komu(o)nizam

Dvije godine nakon svojeg posljednjeg izlaganja u MaMi, Toni Prug - sociolog, programer, revolucionar - predstavit će kako promišljati i hakirati digitalne vladajuće klase.

04.02.2011 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Izlaganje naslovljeno Komu(o)nizam - Google, Facebook, robe i tržišta otvorenih procesa će se održati u net.kulturnom klubu mama u petak, 4. veljače u 19 sati.

Ili kako kaže Toni, "svijet je danas prepun inicijativa za otvorenost (Otvoreni Podaci, Otvoreni Pristup, Otvoreni Kod, Otvorena Vlada itd.). Sve one za sada ostaju u okvirima kapitalizma, ne dovodeći u opasnost njegove osnove. No postoji jedan oblik otvorenosti za koji mi se čini da ga kapitalizam teško može apsorbirati: otvorenost procesa. I ako su svi bitni društveni procesi otvoreni  - računovodstvo, matematičke formule kojima se uvode nove forme novca (derivati), državni ugovori, osobni dohoci, stvaraju se snažni preduvjeti za nadilaženje kapitalizma."

Predavanje će temu zaokružiti formulom da je "duh otvorenosti duh komunizma, a da je komu(o)nizam komunizam hakiran otvorenim procesima."

Toni Prug studira na londonskom koledžu Queen Mary, gdje priprema doktorat na odjelu za biznis i menadžment, s temom "Hakiranje ideologija: slobodni software, politički subjektiviteti, fikcija i realnost". Diplomirao je sociologiju na Goldsmiths koledžu u Londonu. Radi kao softverski inženjer. Također se bavio glazbom.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.02.2011