Uvod u nefašistički život | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Uvod u nefašistički život

Monumentalno djelo Gillesa Deleuzea i Félixa Guattarija Kapitalizam i shizofrenija izlazi u nakladi Sandorfa.

19.09.2015 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -

Predstavljanje Kapitalizma i shizofrenije Gillesa Deleuzea i Félixa Guattarija održat će se u subotu, 19. rujna u 12 sati u knjižnici Bogdan Ogrizović.

"Antiedip (1972.) tvori prvi dio monumentalnog djela dvaju francuskih autora Gillesa Deleuzea i Félixa Guattarija Kapitalizam i shizofrenija. U pokušaju nužne generalizacije, Antiedip se može opisati kao dubinska kritika psihoanalize, radikalna rehabilitacija cjelovite žudnje ili, kako ga je opisao Michel Foucault, kao 'uvod u nefašistički život'. Svako od četiri velika poglavlja knjige analizira i kritizira neki od aspekata proizvodnje ludila na Zapadu te onoga što autori nazivaju 'familijalizacijom žudnje' u povijesnom razvoju freudovske psihoanalize.

Tisuću platoa (1980), drugi je tom djela Kapitalizam i shizofrenija, koje su u suradnji napisali filozofi Gilles Deleuze i Félix Guattari. To je nesumnjivo njihova najznačajnija politička knjiga u kojoj su iznijeli svoje originalno poimanje pluralizma", zapisala je u recenziji izdanja Nadežda Čačinovič.

U predstavljanju će sudjelovati David Lapoujade, autor knjige Deleuze, les mouvements aberrants, Marko Gregorić, prevoditelj Kapitalizma i shizofrenije, Slavko Amulić, urednik izdanja, Nadežda Čačinovič, recenzentica i Ivan Sršen, izdavač. Na predstavljanju će biti riječi o značenju opusa Deleuzea i Guttarija kako za francusku tako i za svjetsku filozofiju, sociologiju, književnu teoriju i čitav niz humanističkih znanosti.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.09.2015