Uvodi – u što? | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Uvodi – u što?

Povod prvoj raspravi novog uredništva Umjetnosti riječi nedavno je pokretanje biblioteke Uvodi izdavačke kuće Leykam International.

24.01.2014 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Novo uredništvo Umjetnosti riječi odlučilo je slijediti tradiciju prethodnih uredništava i povremeno organizirati javne forume te potom prenijeti ove rasprave na stranicama časopisa. U petak, 24. siječnja, u 18 sati u klubu Booksa bit će održan okrugli stol u organizaciji uredništva časopisa.

Povod prvoj raspravi nedavno je pokretanje biblioteke Uvodi izdavačke kuće Leykam International, koja je dosad objavila niz priručnika iz područja teorije i povijesti kulture, književnosti, kazališta i filma. Posrijedi je prije svega izdavački, ali i sveučilišni pothvat koji zaslužuje osmišljenu kritičku prosudbu. Istovremeno, postavlja se pitanje koliko je on posljedica nužnosti da se u općem informacijskom kaosu osiguraju minimalni spoznajni preduvjeti usvajanju novih i sve složenijih sveučilišnih sadržaja, a koliko strateško-političkih, ako ne i komercijalno usmjerenih pritisaka da se humanistika legitimira u terminima društvene koristi, isplativosti i dostupnosti širem čitateljstvu?

Sudionici okruglog stola diskutirat će ne samo o dosljednosti profila spomenute biblioteke i tradiciji priručničkog žanra na koju se ona oslanja, nego i o navedenim širim pitanjima visokoobrazovne i znanstvene politike humanističkih disciplina.

Sudionici okruglog stola su Dean Duda, moderator, Eugenia i Jürgen Ehgartner, izdavači Leykam internationala, Boris Senker, urednik biblioteke, Nadežda Čačinović, Neven Jovanović, Tatjana Jukić i Katarina Peović Vuković.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.01.2014