Uzeti grad u vlastite ruke | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Uzeti grad u vlastite ruke

Ove jeseni, od 17. do 19. studenog, u beogradskom Kulturnom centru REX, po drugi se put otvara pitanje Ko gradi grad.

  • A
  • +
  • -
Naslovljen Susreti gradskih entuzijasta i majstora, ovogodišnji Ko gradi grad okupit će građane i građanke koji svojim direktnim djelovanjem, sitnim koracima i velikom energijom, a na vlastitu inicijativu, unapređuju zajednički prostor. "Ukoliko već radite na menjanju naše urbane budućnosti", poručuju organizatori, "pozivamo vas da nam se javite, uzmete učešće i podelite svoja iskustva. Ako još ne pripadate entuzijastima ili majstorima, ali mislite da su njihove akcije vredne pažnje, ovo će biti prava prilika da o njima više saznate iz prve ruke".

Susreti gradskih entuzijasta i majstora zamišljeni su kao okupljanje susjeda koje se udružuju zbog zajedničkih interesa, pojedinaca koji predlažu rješenja za urbanističke probleme i ljudi koji pozivaju na odgovornost institucije koje zanemaruju interese grada pred interesima krupnog kapitala. To je susret i onih "neodustalih" koji sistematski prijavljuju nedostatke u gradskoj infrastrukturi nadležnim institucijama, onih drugih upornih koji sređivanje ulica, parkova i drugih zajedničkih prostora uzimaju u vlastite ruke, kao i svih drugih zainteresiranih za ove teme i grad po mjeri njegovih stanovnika.

Ovi susreti nisu samo prilika za međusobno upoznavanje i javno predstavljanje inicijativa već i trodnevna serija razgovora i radionica o značaju građana kao kontrolora i incijatora urbanog i društvenog razvoja. Šta je priroda ovakvog djelovanja i koji su njeni dometi? Koje strategije se koriste u borbi za zajednička dobra i s kojim rezultatima? Kako proširiti front ove borbe i uključiti veći broj ljudi?

Kao i prošle godine, Ko gradi grad započinje kolektivnim sastavljanjem rječnika, ovoga puta Rečnika gradskih rešenja, koji će približiti različita profesionalna i osobna razmišljanja o mogućim i poželjnim promjenama u našem okruženju. Sljedeće dvije večeri bit će posvećene neumornim inicijativama - gradskim entuzijastama i majstorima - koji će predstaviti svoje planove i već izvedene akcije.

Na radionicama koje će, tijekom dva dana, voditi gosti iz regije, predvodnici različitih pokreta koji se bore za veću ulogu građana u razvoju gradova, diskutirat će se i razmjenjivati iskustva o značajnim temama za ovakve inicijative: omasovljavanje, izrada strategija, umrežavanje i širenje vizije boljeg grada.

"Svi programi Ko gradi grad su otvoreni za sve zainteresovane, ali nam je stalo da osnažimo i istaknemo one inicijative i pojedince koje se već bave problemima grada pa stoga pozivamo sve vas zainteresovane gradske entuzijaste i majstore iz cele Srbije da nam se pridružite i prijavite svoje učešće. Predstavljanje vašeg iskustva biće dragoceno za neke druge koji će u vašim akcijama pronaći inspiraciju za svoj dalji rad, a vi ćete imati priliku da na radionicama sretnete ljude poput vas, ljude koji su svojim inicijativama uspeli da pokrenu širi krug javnosti na reakciju. Pozivamo i vas koji u svojoj okoline znate za takve inicijative ili prepoznajete potencijal u svom susedstvu, da nam do utorka 1. novembra javite ko su gradski entuzijasti i majstori iz vaše sredine na info@kogradigrad.org", poručuju organizatori.

Ko gradi grad pokrenuli su Grupa 484, STEALTH.unlimited i Kulturni centar REX, a program se održava uz podršku Fondacije Heinrich Böll. Radionicu Javni prostori – javno dobro organizira Fond Jelena Šantić uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. 

Detaljan program skupa Ko gradi grad 2: Susreti gradskih entuzijasta i majstora potražite ovdje.
Izvor: Ko gradi grad

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.10.2011