Uznemiravanje civilnog sektora | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Uznemiravanje civilnog sektora

Mađarska vlada pokrenula je napade na vjerodostojnost nevladinih organizacija radi stjecanja kontrole nad njihovim financiranjem koje se do sada distribuiralo neovisno o Vladi.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: workerspower.co.uk

  • A
  • +
  • -

Nakon raširene međunarodne i nacionalne kritike slabljenja neovisnih institucija, rastavljanje okvira parlamentarizma u Mađarskoj i početak drugog mandata Orbanove vlade u 2014. iznjedrio je još veće izazove: članovi vlade počeli su dovoditi u pitanje vjerodostojnost i kočiti samostalno financiranje neovisnih organizacija civilnog društva.

Norveški financijski mehanizam (norveške potpore) dio je sporazuma između EU i Norveške, Islanda i Lihtenštajna o financiranju projekata u manje razvijenim europskim zemljama. Mađarska vlada je početkom travnja, samo dan nakon ponovne izborne pobjede, napala Norveški civilni fond (NCTA) da kroz zaklade pokušava utjecati na mađarsku politiku što je Norveška snažno negirala. Nakon što je norveška vlada odbacila optužbe, mađarski Ured državne kontrole (KEHI) obavio je reviziju u zakladama. 

Kao posljedica Vladine nevoljkosti da se uzme u obzir mišljenje civilnog društva, mogućnosti udruga za pravnim zagovaranjem postale su vrlo male, pogotovo uz autocenzurirane medije kojima se zakonom iz 2011. ograničava sloboda govora. Skandal potaknut od strane mađarske vlade zbog norveškog financiranja lokalnih organizacija civilnog društva eskalirao je do te mjere da su skupine koje se zalažu za zaštitu okoliša, ljudska prava i borbu protiv korupcije postale mete mađarskih vlasti. Jedini razlog tome je taj što se mađarska Vlada ne slaže s financiranjem organizacija koje oni ne odobravaju.

Mađarska unija za građanske slobode, još jedna u nizu nevladinih organizacija koja se našla na crnoj listi mađarske Vlade, navodi: "To su koraci u nizu državnih akcija čiji je cilj ušutkati ljude, od običnih građana do medija i civilnog društva, te ih spriječiti u bilo kakvom izražavanju kritike prema Vladi. Ispitivanja vladinih aktivnosti od 2010. pokazuju da je slabljenje neovisnih institucija, rastavljanje okvira parlamentarizma i trivijalizacija glasova oporbe započela još tijekom prethodnog vladinog ciklusa (kada je na vlasti bila ista stranka). Takve mjere uključuju Zakon o medijima, ograničavanje ovlasti Ustavnog suda, ukidanje institucije neovisnog Pravobranitelja za zaštitu podataka, transformaciju izbornog sustava i načina odobravanja i sadržaja temeljnih zakona".

"Vjerujemo da dinamično i samostalno civilno društvo igra ključnu ulogu u demokratskom društvu jer je ono ključ provjere i ravnoteže vladine moći. Kao što pokazuje Putinova Rusija, uznemiravanje civilnog sektora može vrlo lako dovesti do kriminalizacije nevladinih organizacija i ometanja njihova rada. Solidariziramo se s mađarskim nevladinim organizacijama i pozivamo mađarsku i sve druge vlade da se suzdrže od uznemiravanja civilnog društva!", piše u GONG-ovu priopćenju koje cjelovito možete pronaći ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.06.2014