Uznemirujuća ljepota (redux) | kulturpunkt

Najave Performans

<

Uznemirujuća ljepota (redux)

Audiovizualni performans temeljen na eksperimentalnom filmu Matije Debeljuha bit će izveden u Puli.

10.12.2013 , Pula - Sveta Srca
  • A
  • +
  • -

Udruga Metamedij poziva na audiovizualni performans Uznemirujuća ljepota (redux) u kojem sudjeluju Matija Debeljuh, Dario Marušić, Marino Jurcan i Goran FarkašPerformans jeuvršten u off program 19. Sa(n)jma knjige u Istri, a kao zadnji dio programa 15. Media Mediterranea festivala, ovaj višemedijski performans svojevrsna je najava nadolazećeg izdanja festivala, koji se sprema u lipnju sljedeće godine.

Uznemirujuća ljepota je audiovizualni performans nastao iz desetosatnog materijala snimljenog u radu na eksperimentalnom filmu Opsesija Matije Debeljuha, koji propitkuje složene odnose isprepletene u labirintu emotivno nabijenih stanja, nemira, tjeskobe, patnje i mržnje. Rekonstrukcijom postojećih materijala nastaje želja da se film proširi na medij videa i tako u promjenjenoj formi postane vizualna instalacija lišena dramaturških elemenata u kojima se isprepliću psihološke biografije likova.

U suradnji s glazbenikom Darijom Marušićem nastala je glazba za istoimeni film, u kojoj autor reinterpretira prirodne elemente zvuka kroz jednostavnost glazbeno osebujnog autorskog izričaja, ne bi li što bolje predočio stanja likova i atmosfere. U performansu Matija Debeljuh se na licu mjesta poigrava s postojećim filmskim materijalima, dok se Goran Farkaš, kroz svoju glazbenu reinterpretaciju i live izvedbu, nadovezuju na postojeću filmsku glazbu Darija Marušića uz kompjuterski generirane zvukove Marina Jurcana. 

Performans će biti održan u muzejsko-galerijskom prostoru Arheološkog muzeja Istre, Sveta Srca u Puli, 10. prosinca u 20.30 sati.

Foto: Beauty Lies in the Eye, Hassan Rafeek

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 09.12.2013