Uzroci se ne vide niti rješavaju | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Uzroci se ne vide niti rješavaju

Mađarska gradi zid, u Njemačkoj neonacisti pale skloništa, Slovačka prihvaća samo izbjeglice kršćane, a Hrvatska, Slovenija i Crna Gora - čekaju.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: HINA

  • A
  • +
  • -

U Beograd je u noći sa subote na nedjelju stiglo 70 autobusa s migrantima i izbjeglicama koji su prethodnih dana prešli grčko-makedonsku granicu i potom ušli u Srbiju, javlja Hina. Prema podacima Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Srbiju je ušlo više od 7000 ljudi.

Nakon velikih gužvi tijekom vikenda očekuje se dolazak još najmanje oko 1500 ljudi koji se nalaze na području Mirovačkog polja i u kampu u selu Miratovcu na jugu Srbije. Dužnosnici Crvenog križa u prihvatnom centru u Preševu na jugu Srbije upozoravaju da vode i hrane imaju za još jedan dan i apeliraju da im se uputi pomoć. Ministar obrane Bratislav Gašić najavio je da će u selu Miratovcu, gdje migranti prelaze granicu Srbije i Makedonije, uz pomoć ruskog i srpskog humanitarnog centra biti podignut dodatni kamp za njihov prihvat. 

U Beogradu će biti otvoren i info-centar gdje će migranti dobiti sve neophodne obavijesti, servisne informacije, pravnu i psihološku podršku na materinjem ili jeziku koji razumiju, a očekuje se i dodatna pomoć građana-volontera, budući da su mnogi već angažirani uz ekipe Crvenog križa ili putem Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila. Stanje u Beogradu možete pratiti na portalu Kontrapress u tekstovima Žarke Radoje.

U susjedstvu, Crna Gora zasad nema izražen problem po pitanju azila, migracija i izbjeglica kao njezini susjedi Srbija i Makedonija jer se tek nekoliko izbjeglica u ovom trenutku nalazi u Centru za azilante u Spužu kod Podgorice. Od početka godine u tom je Centru boravilo oko 900 osoba tražilaca azila, uglavnom iz Sirije. Slovenija tek krajem godine očekuje početak postupnog dolaska 250 izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih država u okviru dogovora postignutog s Europskom unijom, ali se priprema i na eventualni nekontrolirani dolazak najviše 500 izbjeglica koji se sada nalaze u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj, piše ljubljansko Delo, a prenosi HinaPrema planu Europske unije o razmještaju 40000 izbjeglica, Slovačka treba prihvatiti njih 200 iz izbjegličkih logora u Turskoj, Italiji i Grčkoj. No, nedavno je glasnogovornik slovačkog ministarstva unutarnjih poslova izjavio da Slovačka neće prihvaćati muslimane jer u Slovačkoj nema džamija.

U Hrvatskoj je stanje - regularno. Nakon što je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio da "mi uspješno branimo granicu i nadam se da ćemo to tako i dalje" i na taj način prešutno podržao sve glasnije ksenofobne izjave koje se mogu čuti u hrvatskom medijskom prostoru, cjelokupni se politički vrh orijentirao na obilježavanja Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Doduše, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primijetio je da se uzroci humanitarne katastrofe ne vide niti se rješavaju, implicitno upućujući na režime čije su politike i dovele do nje, no ipak je istaknuo da je Hrvatska spremna na "visokoj humanoj razini sudjelovati u rješavanju te izbjegličke krize". Na koji način i s kojim kapacitetima, preostaje nam vidjeti.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.08.2015

VEZANE VIJESTI

Umjesto dobrodošlice

Piše: Matija Mrakovčić
Novinar i talijanski pisac Stefano Liberti snimio je šest video serija o migrantima na granicama Bugarske, Španjolske, Italije i Francuske.

Jasni prioriteti

Piše: Matija Mrakovčić
Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o pitanjima prihvata visokokvalificiranih migranata s ciljem da EU "postane atraktivnije odredište za radnike s talentima i vještinama".

Zahtijevati demokraciju

Piše: Martina Domladovac

Solidarnost, udruživanje i vidljivost jedini su načini na koje imigranti mogu ostvariti svoja ljudska prava, zaključeno je na socijalnom forumu u sklopu UrbanFestivala.