Uzrocima se ne nazire kraj | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Uzrocima se ne nazire kraj

Koordinirano djelovanje jedini je sustavni odgovor na masovne izbjegličke tokove, stav je Inicijative Dobrodošli povodom konferencije o zemljama Istočnog Mediterana i ruti Zapadnog Balkana.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: IFRC.org

  • A
  • +
  • -

Konferencija o Istočnom Mediteranu i izbjegličkoj ruti koja ide kroz Zapadni Balkan održat će se 8. listopada u Luxemburgu, predsjedavajućoj članici Vijeća Europske unije. Konferenciji će prisustvovati ministri unutarnjih i vanjskih poslova država članica EU, Turske, Libanona, Jordana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije. Uoči konferencije, stručnjaci i stručnjakinje za politiku azila, ljudska prava i politiku izgradnje mira okupljeni u Inicijativu "Dobrodošli" koju koordinira Centar za mirovne studije, pripremili su dokument pod nazivom Stajalište u sjeni

Među zahtjevima Inicijative nalazi se uspostavljanje uzajamne suradnje s državama Istočnog Mediterana - Turskom, Libanonom i Jordanom - u obliku političkog dogovora za osiguravanje sigurnih puteva za izbjeglice, kroz humanitarnu evakuaciju ili preseljenje. Pristup koji bi se sastojao samo u financijskoj pomoći te uspostavi hot spot-ova u pojedinim državama nije rješenje koje će zaštiti ljudska prava ili osigurati ravnomjernu raspodjelu tereta humanitarne krize, ističu iz Inicijative. U suradnji sa državama Istočnog Mediterana i državama koje se nalaze na Balkanskoj ruti, EU bi morala osigurati sigurne i zaštićene zračne, kopnene i morske koridore koji trebaju biti postavljeni kako na putu do EU, tako i unutar EU. 

Koordinirano djelovanje jedini je sustavni odgovor na masovne izbjegličke tokove kojima se, zbog neriješenih i kompleksnih uzroka izbjegličke krize, ne nazire kraj. Inicijativa stoga navodi nužne daljnje korake: iniciranje pregovora s međunarodnim subjektima radi uspostavljanja sigurnih koridora do njihovih granica, aktiviranje svih raspoloživih mehanizma za proglašenje međunarodne humanitarne krize, napuštanje ili barem suspenzija viznih režima kroz određeno vrijeme i u odnosu na pojedine države iz kojih dolazi veliki broj izbjeglica, te aktivacija mehanizma privremene zaštite tako da sve osobe koje dolaze iz konfliktom zahvaćenih područja automatski zaštitu i dobiju.

"Ovi zahtjevi upućeni su članicama EU kao i zemljama koje nisu članice jer smatramo da se rješenje izbjegličke krize može pronaći jedino kroz suradnju svih zemalja kroz koje izbjeglice prolaze, poštujući načela solidarnosti i zaštite ljudskih prava", ističu iz Inicijative. Prethodno objavljeno stajalište o azilnim i migracijskim politikama zemalja članica EU pročitajte ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.10.2015

VEZANE VIJESTI

Jalovost na vrhu

Pripremio: Vatroslav Miloš
Nakon summita o izbjegličkoj krizi jasno je da je EU usvojila kratkovidnu i restriktivnu strategiju obrane i zaštite vanjskih granica koje su dovoljno daleko od srca Europe.

I mi smo bili izbjeglice

Piše: Martina Domladovac

Odnos prema izbjeglicama koje tijekom dana dolaze u zemlju pokazuje pravo lice hrvatske stvarnosti.

Očekujemo dobrodošlicu izbjeglicama

Razgovarala: Matija Mrakovčić
O sustavu azila i integraciji migranata u hrvatsko društvo, izbjegličkoj krizi u Europi te ksenofobiji i govoru mržnje u hrvatskom medijskom prostoru razgovaramo s Teom Vidović iz CMS-a.