Vama na usluzi: Umjetnost i rad | kulturpunkt

Najave Promo

<

Vama na usluzi: Umjetnost i rad

Izložba u Tehničkom muzeju ilustrira pristupe umjetnika nagloj transformaciji procesa rada te u raspravu uključuje rizike koje donose trenutni oblici rada.

27.03.2014 - 02.11.2014 , Zagreb - Tehnički muzej

Adrian Paci, Turn On, 2004, video

  • A
  • +
  • -

Tehnički muzej u Zagrebu predstavlja izložbu Vama na usluzi – umjetnost i rad kojom umjetnici uspostavljaju dijalog između umjetnosti i tehnologije te analiziraju aspekte rada u kontekstu aktualne ekonomske i društvene krize u Srednjoj i Istočnoj Europi. Izložba ilustrira pristupe umjetnika nagloj transformaciji procesa rada, u poseban fokus stavlja utjecaj mehanizacije života na pojedinca, te u raspravu uključuje prilike i rizike koje donose trenutni oblici rada.

Otvorenje je najavljeno za 27. ožujka u 19 sati i uključuje performans moldavskog umjetnika Pavela Braile kojim će odati počast pisaćoj mašini i pozvati posjetitelje da simultano pišu na starim pisaćim strojevima. Ista intervencija izvedena je na otvorenju izložbe u Tehničkom muzeju u Beču.

Umjetnici Pavel Braila, Anna Jermolaewa, Daniel Knorr i Ulrike Lienbacher pozvani su predstaviti umjetnost na temu rada, a njihovi će radovi i umjetničke intervencije biti integrirani u stalni postav Tehničkog muzeja. Video radovi Haruna Farockog, Adriana Pacija i Anne Tallentire upotpunjavaju cjelokupni događaj.

Umjetnici se u svojim radovima dotiču nekoliko pitanja. Kako se rad mijenja? Kada je rad privilegija, a kada teret? Što znači da je radni proces automatiziran? Jesu li društvo temeljeno na znanju i uslužna ekonomija budućnost rada? Što znači biti fleksibilan i mobilan? Na koji način rad i nezaposlenost utječu na našu vlastitu percepciju?

Kustosice su Christiane Erharter i Silvia Eiblmayr, a izložba je nastala na temelju inicijative Tehničkog muzeja u Beču i ERSTE Zaklade.

Izložba će biti otvorena do 2. studenog, a više potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.03.2014