Varijacije stilova i ideja | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Varijacije stilova i ideja

Ovogodišnje izdanje Žedno uho festivala ugostit će 27 izvođača iz 11 zemalja na čak 13 koncerata.

  • A
  • +
  • -

Četrnaesto izdanje međunarodnog festivala aktualne glazbe Žedno uho odvijat će se od 3. do 30. svibnja.

Glazbeni stilovi varirat će od eksperimentalne i punk elektronske glazbe, preko avangardnog jazza, lo fi i gothic pop glazbe, obuhvaćajući više podžanrova rock'n'rolla, bluesa, do žanrova klupske elektronske, funk i soul glazbe. Po prepoznatljivoj filozofiji Žedno uho festivala fokus je na recentnoj nezavisnoj glazbenoj sceni koja obuhvaća podjednako domaću, regionalnu i globalnu svjetsku scenu. Pored još nepoznatih izvođača u usponu, na festivalu će po prvi put nastupiti i izvođači visoko etablirani na globalnoj nezavisnoj sceni čime se nastavlja tradicija premijernog predstavljanja kvalitetnih izvođača Hrvatskoj. Vrhunac festivala bit će nastupi kultnih alternativnih r'n'r bendova Swans i Mudhoney kao i velikana američke moderne jazz scene Kena Vandermarka.

Program će biti održan na nekoliko lokacija u Zagrebu, u kinu Grič, Pogonu Jedinstvo, KSET-u, klubu Aquarius te kinu Europa.

Otvorenje festivala, 3. svibnja, funkcionirat će kao svojevrsni glazbeni kod koji će dočarati duh i stil narednih dvadesetak dana. U kinu Grič nastupit će kultni zagrebački noise math rock bend Peach Pit koji će prvi put u karijeri svirati akustično u interakciji s projekcijom nijemog filma Fernarda Legera Le Ballet Mechanique. Večer će biti nastavljena živim i progresivnim nastupom multimedijalnog eksperimentalnog benda 123rd Day of the Year iza kojeg stoje višestruko nagrađivani glazbenici Alen i Nenad Sinkauz te multimedijalni umjetnik Ivan Marušić-Klif. Zvučno multidimenzionalnu sliku obogatit će hrvatsko/njemački post math rock bend Majmoon kao i nastup avantrock dua Jealousy Mountain.

U subotu, 11. svibnja, Žedno uho odlazi do kina Europe gdje će u sklopu Subversive Film Festivala predstaviti psihodelični electro pop beogradski duo Ti koji pored autentične i neubičajene glazbene forme odlikuje i snažan lirični izričaj. Kao zanimljivost ističe se i suradnja hrvatskih i talijanskih vrhunskih glazbenika u spoju avantrocka i jazza kroz poseban nastup kvarteta East Rodeo, ovaj put u septet formaciji, 24. svibnja u Teatru &TD u produkciji Muzičkog salona Kulture promjene i Audio Arta. 

Ulaznice za sve koncerte četrnaestog izdanja Žedno uho festivala po pretprodajnim cijenama potražite u Dirty Old Shopu ili Rockmarku, a opširnije informacije o cijenama ulaznica, satnici i popisu izvođača možete pronaći na službenoj ili facebook stranici.

Izvor: ŽU / Fotografija: Ti

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.04.2013