Varijacije stilova i ideja | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Varijacije stilova i ideja

Ovogodišnje izdanje Žedno uho festivala ugostit će 27 izvođača iz 11 zemalja na čak 13 koncerata.

Četrnaesto izdanje međunarodnog festivala aktualne glazbe Žedno uho odvijat će se od 3. do 30. svibnja.

Glazbeni stilovi varirat će od eksperimentalne i punk elektronske glazbe, preko avangardnog jazza, lo fi i gothic pop glazbe, obuhvaćajući više podžanrova rock'n'rolla, bluesa, do žanrova klupske elektronske, funk i soul glazbe. Po prepoznatljivoj filozofiji Žedno uho festivala fokus je na recentnoj nezavisnoj glazbenoj sceni koja obuhvaća podjednako domaću, regionalnu i globalnu svjetsku scenu. Pored još nepoznatih izvođača u usponu, na festivalu će po prvi put nastupiti i izvođači visoko etablirani na globalnoj nezavisnoj sceni čime se nastavlja tradicija premijernog predstavljanja kvalitetnih izvođača Hrvatskoj. Vrhunac festivala bit će nastupi kultnih alternativnih r'n'r bendova Swans i Mudhoney kao i velikana američke moderne jazz scene Kena Vandermarka.

Program će biti održan na nekoliko lokacija u Zagrebu, u kinu Grič, Pogonu Jedinstvo, KSET-u, klubu Aquarius te kinu Europa.

Otvorenje festivala, 3. svibnja, funkcionirat će kao svojevrsni glazbeni kod koji će dočarati duh i stil narednih dvadesetak dana. U kinu Grič nastupit će kultni zagrebački noise math rock bend Peach Pit koji će prvi put u karijeri svirati akustično u interakciji s projekcijom nijemog filma Fernarda Legera Le Ballet Mechanique. Večer će biti nastavljena živim i progresivnim nastupom multimedijalnog eksperimentalnog benda 123rd Day of the Year iza kojeg stoje višestruko nagrađivani glazbenici Alen i Nenad Sinkauz te multimedijalni umjetnik Ivan Marušić-Klif. Zvučno multidimenzionalnu sliku obogatit će hrvatsko/njemački post math rock bend Majmoon kao i nastup avantrock dua Jealousy Mountain.

U subotu, 11. svibnja, Žedno uho odlazi do kina Europe gdje će u sklopu Subversive Film Festivala predstaviti psihodelični electro pop beogradski duo Ti koji pored autentične i neubičajene glazbene forme odlikuje i snažan lirični izričaj. Kao zanimljivost ističe se i suradnja hrvatskih i talijanskih vrhunskih glazbenika u spoju avantrocka i jazza kroz poseban nastup kvarteta East Rodeo, ovaj put u septet formaciji, 24. svibnja u Teatru &TD u produkciji Muzičkog salona Kulture promjene i Audio Arta. 

Ulaznice za sve koncerte četrnaestog izdanja Žedno uho festivala po pretprodajnim cijenama potražite u Dirty Old Shopu ili Rockmarku, a opširnije informacije o cijenama ulaznica, satnici i popisu izvođača možete pronaći na službenoj ili facebook stranici.

Izvor: ŽU / Fotografija: Ti

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.04.2013