Važna je sinergija | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Važna je sinergija

Splitska Galerija umjetnina u suradnji s Jadranskim radijom započela je emitiranje tjedne emisije pod nazivom Radio Galerija.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Jimmy Hilario

  • A
  • +
  • -

Galerija umjetnina poznata je po projektu Utorkom u galeriji kojim je suvremenu umjetnost pokušala otvoriti ne samo široj publici već i njenim stvarateljima - mladim i neafirmiranim umjetnicima i kustosima. Novi koncept Galerije i dalje zadržava utorak kao dan kada će široj javnosti predstavljati fenomene suvremene umjetničke prakse i vizualne kulture uopće. 

Na frekvenciji od 104,1 MHz ili putem live streama, utorkom u 11.30 sati, emisija pod nazivom Radio Galerija na Jadranskom radiju ugostit će kustose muzeja i njihove goste. "Suradnja je ostvarena na inicijativu Galerije umjetnina s ciljem što veće protočnosti i prisutnosti informacija ne samo o radu muzeja, već i relevantnim fenomenima suvremene umjetničke prakse, njene institucionalne prezentacije, vizualne kulture i ostalim referentnim pitanjima", objašnjava Branko Franceschi, ravnatelj Galerije. "Naš prijedlog bila je polusatna govorna emisija uživo sa gostima u studiju po našem izboru i po našem izboru tema. Na upit upućen na više lokalnih radio postaja potvrdno je odgovorio Jadranski radio, na čemu smo zahvalni. Vjerujemo da će prisutnost Galerije umjetnosti u eteru doprinijeti porastu dolazaka posjetitelja u muzej koji se kao i sve naše javne institucije u kulturi bori sa činjenicom niskog zanimanja posjetitelja. Nešto se mora mijenjati", zaključuje. 

Sadržaji suvremene umjetnosti i kulture u eterima lokalnih radija zastupljeni su uglavnom u formi pregleda događanja, novinarskog izvještaja o nekom događaju i kratkog razgovora ili izjave sudionika. Kao osnovni problem medijskog praćenja kulture Branko Franceschi navodi nedostatak prostora i zanimanja za te teme, ali i manjak stručnog kapaciteta za kritičko sagledavanje sadržaja koji se nude ili funkcioniranja cijelog sustava.

S obzirom na najavljeno radijsko pokrivanje institucionalne umjetničke prezentacije, a s druge strane poprilično aktivnu nezavisnu kulturnu scenu Splita, ravnatelja Galerije upitali smo o mogućoj suradnji. Franceschi kaže da je cilj Radio Galerije u program uključiti sve sudionike kulturne scene Splita: "Naše emisije zasnovane su na tekućim programima muzeja te čim dođe do prve planirane suradnje s kolegama s nezavisne scene ili se pojavi bilo koji zajednički nazivnik, pozvat ćemo ih u studio. Kao i u obavljanju naše programske djelatnosti otvoreni smo za suradnju i ideje. Za kulturni prostor uvijek, a posebno u financijski zahtjevnim vremenima, važna je sinergija".


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.01.2015